GH: Ministarstvo ekonomije nije ozbiljno u namjeri da zaštiti životnu sredinu

Iz GH navode da je Ministarstvo ekonomije trenutno najizolovaniji resor u Crnoj Gori, koji najviše koristi i planira prirodne resurse s jedne i najviše zanemaruje životnu sredinu s druge strane. Uzroci za to su, kako navode, različiti: od uticaja različitih energetskih lobija, nedostatka političke volje resora do nerazumijevanja pitanja vezanih za životnu sredinu

2 komentar(a)
rijeka Morača, Foto: Arhiva Vijesti
04.02.2016. 12:59h

Ministarstvo ekonomije nema namjeru da ozbiljno uvrsti pitanja vezana za zaštitu životne sredine u hidroenergetski razvojni plan, o čemu svjedoči Akcioni plan za implementaciju Strategije razvoja energetike do 2030. godine za period od 2016. do 2020. godine koji je usvojila Vlada, tvrde iz “Grin houma” (GH).

“Nijedan od komentara koje je GH imala na taj plan nije usvojen, niti je resorno ministarstvo dalo obrazloženje zbog čega su oni neprihvatljivi. Posebno zabrinjava činjenica da se kroz Akcioni plan favorizuje i detaljno razrađuje jedan od najneprihvatljivijih energetskih projekata u Crnoj Gori od strane domaće, međunarodne i laičke javnosti u uzvodnom dijelu ključnog biodiverzitetskog područja Skadarskog jezera, vezan za izgradnju četiri visoke hidroelektrane na rijeci Morači, zasnovane na tehnološki i ekološki zastarjelim planovima, lošim ulaznim podacima, nedovoljno procjenjenim rizicima, posebno seizmološkim i nerealnim projekcijama”, saopšteno je iz GH.

Iz GH navode da je Ministarstvo ekonomije trenutno najizolovaniji resor u Crnoj Gori, koji najviše koristi i planira prirodne resurse s jedne i najviše zanemaruje životnu sredinu s druge strane. Uzroci za to su, kako navode, različiti: od uticaja različitih energetskih lobija, nedostatka političke volje resora do nerazumijevanja pitanja vezanih za životnu sredinu.

“Kako bi podigli svijest o prirodnim i očuvanim rijekama i močvarama, uslugama koje one pružaju ljudima i istakli probleme sa kojima se slatkovodni sistemi suočavaju, Svjetski fond za prirodu (WWF) je u saradnji sa GH pokrenuo kampanju “Naše rijeke, naše blago!”, koja se sprovodi putem društvenih mreža do Svjetskog dana zaštite voda, 22. marta. Nadamo se da ćemo kroz ovu kampanju uticati da se građani informišu i aktivno uključe zajedno sa našim organizacijama u donošenje odluka vezanih za probleme u sistemu planiranja hidroenergije u Crnoj Gori, na način na koji investitori odlučuju o ulaganjima te na zastupljenost društva u procesu donošenja odluka”, saopšteno je iz GH.

Kampanja „Naše rijeke, naše blago!“ će korisnicima Facebooka u nekoliko sljedećih nedjelja predstaviti najznačajnije i najljepše rijeke i močvare u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Sloveniji i Albaniji, te koje su to prijetnje s kojima se suočavaju, na stranici https://www.facebook.com/wwfadria.