Leksus zbog koga srce lupa jače

Sportski kupe sa konfiguracijom sjedišta 2+2 će probuditi emocije i kod najvećih kritičara Tojotinog premijum brenda

139 pregleda3 komentar(a)
02.02.2016. 15:04h

Radiću svim silama na tome da naša vozila u budućnosti postanu uzbudljivija, i da riječi ‘dosadan’ i ‘ Leksus ’ nikad više ne budu u istoj rečenici, kazao je prije nekoliko godina Akio Tojoda, unuk osnivača Tojote, odgovarajući na kritike da vozila Tojotinog premijum brenda Leksus ne izazivaju emocije kod publike.

Ova posvećenost prvog čovjeka kompanije vidljiva je na novim modelima, ali konačan dokaz da je Tojoda ispunio obećanje je leksus LC 500, predstavljen prošlog mjeseca na sajmu u Detroitu. Ovaj auto predstavlja mnogo više od novog modela za kompaniju.

Sportski kupe sa konfiguracijom sjedišta 2+2 je svojevrsna prekretnica u razvoju japanskog proizvođača, model koji će usmjeriti čitavu porodicu u novom smjeru uzbudljivijeg dizajna.

Pod haubom je V8 motor zapremine pet litara koji razvija 467 konjskih snaga i 527 njutnmetara, a njegov zvuk podsjeća na nekadašnje mašine iz Formule 1. Snaga se prenosi na zadnje točkove putem novorazvijenog desetobrzinskog automatskog mjenjača, koji, kako tvrde u Leksusu, mijenja stepene prenosa jednako brzo kao mjenjači sa duplim kvačilom.

Sa ovakvim pogonom, nije ni čudo što LC 500 do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi. Proizvođač nije otkrio najveću brzinu.

I unutrašnjost je drugačija od onoga što smo navikli da gledamo u Leksusuvim vozilima. Naravno visokog luksuza ne fali, ali je sve izvedeno u ultrasportskom stilu. Sportski oblikovana sjedišta i upravljač, polugice mjenjača iza volana, kokpit stil - sve ovo čini Leksus vrlo poželjnim za trkačke entuzijaste.

Leksus LC500 u prodajne salone stiže u drugoj polovini 2016, a koštaće oko 100.000 eura.

Glavni inženjer Koji Sato izjavio da je prilikom razvoja ovog modela cilj bio da se napravi automobil koji će koštati kao BMW serije 6, a pružati doživljaj vožnje jednog maseratija.

Superiorna vozna dinamika

Kad su u pitanju vozna svojstva, Leksusovi inženjeri su učinili da LC500 bude superioran. Zasnovan na potpuno novoj platformi pogona na zadnje točkove, konstruisanoj za buduću generaciju Leksus modela, ovaj sportski kupe ima veoma nisko težište, dok je kabina pomjerena više unaprijed, slično vozilima koja imaju centralno postavljen motor.

Šasija ima visok stepen torzione krutoće, a upotreba ugljeničnih vlakana i aluminijuma je doprinijela značajnom smanjenju težine.

Pažljivim odabirom materijala postignut je gotovo savršeni raspored mase po osovinama u odnosu 52:48.

Galerija

Leksus (novina) FOTO:
Leksus (novina) FOTO:
Leksus (novina) FOTO:
Leksus (novina) FOTO:
Leksus (novina) FOTO: