Južni Jadran: Kompanija Carine nastavlja da krši zakon

"Preduzeća "Južni Jadran" AD više nema, nema ni radnika ali ima njegova i njihova imovina. Tu imovinu sada, uz blagosov svojih mentora, krčmi Popović"

57 pregleda3 komentar(a)
Park Bijela, Foto: Slavica Kosić
31.01.2016. 17:18h

Iz NVO Južni Jadran ističu da kompanija Carine iz Podgorice nastavlja da krši zakon gradeći bez dozvole.

“Čedomir Popović, vlasnik preduzeća "Carine" doo Podgorica, prije samo nekoliko mjeseci je prvostepeno uslovno osuđen zbog izgradnje depadansa hotela "Delfin" u Bijeloj i uređenja obale bez građevinske dozvole. Osnovni sud u Herceg Novom je, na osnovu krivičnih prijava Policije i NVO "Južni Jadran" , utvrdio da je Popović gradio bez građevinske dozvole, da je gradio na zemljištu koje ima na korišćenje ali ima status držvne svojine, da su radove izvodili strani državljani koji nijesu imali uredno prijavljen boravak i radnu dozvolu i da je izvođač radova u dva navrata, samoinicijativno uklanjao pečat kojim su mu inspekcijski organi pečatili objekat. Za sva ova kršenja zakona i drugih propisa Popovića je Osnovni sud u Herceg Novom osudio na uslovnu kaznu. Danas vidimo da ova kazna na Popovića nije vaspitno djelovala, jer ukoliko je vjerovati medijima, Popović iste prekršaje vrši i danas prilikom bespravne izgradnje obale ispred bivšeg hotela "Park" u Bijeloj, gdje u zoni Morskog dobra, bez odobrenja JP Morsko dobro, nasipa ogromne količine zemlje i građevinskog otpada u more, pripremajući teren za betoniranje obale i proširenje svoga posjeda", navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisla predsjednica Nada Popović.

"Koliko vidimo jedino su reagovale inspekcijske službe JP Morskog dobra, što Popovića očito baš mnogo i ne brine jer se slično ponašao i kada je gradio Depadans hotela Delfin, takođe u Bijeloj. Drugi nadležni organi će se vjerovatno uključiti kada posao bude pri kraju, po onoj staroj "Svršenom poslu mane nema". Tada je Ministarstvo održivog razvoja građevinsku dozvolu Popoviću izdalo kada je nezakonito izgrađeni objekat već bio u završnoj fazi", ističe se u saopštenju.

Iz NVO Južni Jadran podsjećaju da je Čedomir Popović većinski paket akcija turističkog-ugostiteljskog preduzeća (TUP) "JUŽNI JADRAN" 2001. godine kupio na osnovu Specijalne Uredbe Vlade RCG koja je primijenjena samo za ovu priliku. Nakon ove transakcije Vlada je ukinula. To je ona klauzula o plaćanju 5 odsto od početne cijene na tenderu. Tada je 31 odsto akcija Popović platio 237.000 njemačkih maraka.

"Preduzeća "Južni Jadran" AD više nema, nema ni radnika ali ima njegova i njihova imovina. Tu imovinu sada, uz blagosov svojih mentora, krčmi Popović. Malo krčmi a malo uz pomoć Savjeta za privaizaciju od para koje uberu zamjenjuje za drugu državnu imovinu, čisto da zametne trag. Tako je objekat LAZARET u Meljinama, inače objektivno samo manji dio imovine "Južnog Jadrana", prodao ruskoj firmi "IMPERIO" za 12 miliona eura. Sva imovina Južnog Jadrana je na samoj obali i u zoni Morskog dobra i upređujući samo ove dvije cifre jasno se vidi da je Popović metar zemljišta kupio za cca 20 njemačkih maraka, a da ga danas prodaje za 600 eura. Tu nema ni "T" od plaćanja tržišne cijene. Svi to vide samo ODT i VDT, pa ni Specijalni, to, nadamo se bar za sada, ne vide, a u pitanju je prvenstveno Državni interes, da manjinske akcionare zanemarimo. A svima su danas puna usta pravne države, evropskih i evroatlanskih integracija, demokratskih standarda. Ovo je jedan od primjera na što ti standardi u izvedbi crnogorskih institucija liče", zaključuje se u saopštenju NVO Južni Jadran.