Garčević: Pregovori će vjerovatno biti kraći nego kod ostalih država

„Kada taj plan usvoje zemlje članice, mi ćemo praktično završiti ovaj dio procesa. Ministar vanjskih poslova tada upućuje pismo generalnom sekretaru NATO-a i zvanično izražava stav i volju da budemo u punom kapacitetu članica Saveza“, kazao je Garčević

10 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
29.01.2016. 11:19h

Pregovori o pristupanju Crne Gore Alijansi vjerovatno će biti kraći nego kod ostalih država jer je veliki dio posla već urađen, ocijenio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

On je, u emisiji Radio Crne Gore „NATO-info“ najavio da predstoji formiranje pregovaračkog tima koji će sredinom februara imati pregovore sa predstavnicima NATO sekretarijata.

Garčević je pojasnio da će se u pregovorima sumirati učinjeno, analizirati aktuelna situacija i identifikovati obaveze koje proizilaze iz članstva.

Prema njegovim riječima, na osnovu toga biće sačinjen plan reformi koje treba da budu sprovedene u ovoj godini.

„Kada taj plan usvoje zemlje članice, mi ćemo praktično završiti ovaj dio procesa. Ministar vanjskih poslova tada upućuje pismo generalnom sekretaru NATO-a i zvanično izražava stav i volju da budemo u punom kapacitetu članica Saveza“, kazao je Garčević.

Nakon toga, kazao je on, pristupiće se potpisivanju Protokola o pristupanju i njegovoj ratifikaciji od država članica.

„Teško da se može precizno reći koliko će trajati proces ratifikacije, ali po vjerovatnom scenariju, on bi mogao da bude završen tokom prve polovine iduće godine i tada bi Crna Gora postala punopravna članica. Ono što je važno spomenuti je da, nakon Protokola o pristupanju, nakon njegovog potpisivanja, Crna Gora dobija status posmatrača i učestvuje u radu NATO saveza u punom kapacitetu“, naglasio je Garčević.

On smatra da će odluka o učlanjenju Crne Gore u Alijansu biti donijeta u parlamentu. „U ovom slučaju, predviđeno je da se o tome odlučuje u Skupštini“.

Garčević je poručio da se od intenzivne kampanje za podizanje podrške članstvu Crne Gore u NATO neće odustati i da će se sktivnosti nastaviti i u ovoj godini.