Traži ukidanje novčanice od 500 eura: Pogodna za korupciju i druge nezakonite aktivnosti

„Pitam se da li i dalje postoji potreba za ovako vrijednim novčanicama naročito ako se ima u vidu da one u velikoj mjeri olakšavaju život prevarantima“, kazao je Đovani Kesler, šef evropske Kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF)

182 pregleda4 komentar(a)
Đovani Kesler (Novine), Foto: Euobserver.com
26.01.2016. 14:56h

Evropska unija bi trebalo da razmotri zabranu novčanice od 500 eura jer je zahvaljujući velikoj vrijednosti pogodno sredstvo za korupciju i druge nezakonite aktivnosti, kazao je u intervjuu za Rojters šef tijela EU za borbu protiv prevara.

Preko pet puta vrijednija od najveće američke novčanice u opticaju, one od 100 dolara, novčanica od 500 eura nudi rijetku koncentraciju kupovne moći i globalne konvertibilnosti u jednom malom parčetu papira.

„Pitam se da li i dalje postoji potreba za ovako vrijednim novčanicama naročito ako se ima u vidu da one u velikoj mjeri olakšavaju život prevarantima“, kazao je Đovani Kesler, šef evropske Kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF).

Kesler je, sa timom od 300 detektiva, zadužen za istraživanje pronevjera fondova EU i malverzacija u institucijama EU. Tokom 2014. godine OLAF je otkrio pronevjere od oko 900 miliona eura.

Nekadašnji istražitelj protiv italijanske nafije, Kesler tvrdi da bi novčanice sa manjim iznosom i rasprostranjenija upotreba elektronskog novca pomogla istražiteljima.

Poput novčanice od 100 dolara, vjeruje se da je većina euro novčanica sa velikim iznosima van ekonomija gdje su izdate u regionima gdje staniovnici preferiraju gotovinu u odnosu na račune u bankama.

Kada su euro novčanice i kovanice stavljene u opticaj 2002. godine, Njemačka je bila među glavnim pristalicama novčanice od 500 eura kako bi parirala onoj od hiljadu njemačkih maraka, i bila u skladu sa tradicionalnom sklonošću Njemaca prema gotovini a ne elektronskom novcu.

Neke druge zemlje, naročito Holandija, podržale su ovu novčanicu dok je Francuska, gdje je najveća novčanica franka iznosila svega 76 eura, bila protiv.

Međutim, Britanija, koja nije u eurozoni, zabranila je od 2010. mjenjačnicama da posluju sa novčanicama od 500 eura zbog straha od kriminala. Najveća novčanica u Britaniji je ona od 50 funti, ili 66 eura.

U slučaju da se odustane od novčanice od 500 eura, oni koji žele alternativu neće morati dugo da traže budući da Švajcarci imaju novčanicu od 1000 franaka koja vrijedi 910 eura.