Austrija: Migrantima zabranjen ulaz na bazen

Socijalistička omladina na to je odmah reagovala i upitala "Ako sam Arijevac mogu li na bazen u Medling", ili "Koliko tamno smije da bude boja moje kože da bi me osoblje bazena pustilo da uđem"

2 komentar(a)
bazen, Foto: Shutterstock
26.01.2016. 07:31h

Uprava gradskog bazena u Medlingu pokraj Beča zabranila je ulaz osobama migrantskog porijekla, prenose danas austrijski mediji.

Upustvo koje je na ulaz okačio Robert Majer šef bazena i odbornik Narodne partije Austrije (OVP) ukazuje se da osobe migrantskog porijekla ne smiju same da uđu u bazen, već samo uz pratnju neke druge osobe.

Socijalistička omladina na to je odmah reagovala i upitala "Ako sam Arijevac mogu li na bazen u Medling", ili "Koliko tamno smije da bude boja moje kože da bi me osoblje bazena pustilo da uđem".

Direktor bazena objasnio je da je, kada je napisao "ljudi migrantskog porijekla", prije svega mislio na maloljetne izbjeglice.

Prema njegovim riječima zaposleni na bazenu ne mogu izbjeglicama tinejdžerima, zato što ne znaju dovoljno njemački, da objasne pravila.

"Ti ljudi", kako je dodao, maltretiraju zaposlene, ali i ulaze u svlačionice za žene, te nose na bazenu garderobu koju koriste na ulici.

Isto tako, kazao je, pokušali su da oštete automate.

Majer je dodao da ima povjerenje u svoje zaposlene da će njegovo naređenje ispravno primijeniti.

Na društvenim mrežama ovo pismo naišlo je na oštru kritiku, a mnogi Austrijanci stranog porijekla, pitaju se da li mogu na bazen, ili će možda zbog njihovog porijekla ili izgleda biti onemogućeni da plivaju.