Izložba Natalije Zaloznaje otvorena u Kotoru

U izloženoj seriji slika, nastalih tokom višemjesečnog rada u ateljeu u DAC-u u Kotoru, umjetnica slika “lice našega vremena”, kako sama ističe u svom kratkom popratnom statementu

51 pregleda0 komentar(a)
Natalija Zaloznaja rad Monolog, Foto: Privatna arhiva
25.01.2016. 09:08h

Izložba bjeloruske umjetnice Natalije Zaloznaje otvorena je juče u Dukley Art Centru (zgrada Jugooceanije) u Kotoru.

U izloženoj seriji slika, nastalih tokom višemjesečnog rada u ateljeu u DAC-u u Kotoru, umjetnica slika “lice našega vremena”, kako sama ističe u svom kratkom popratnom statementu.

"U knjizi Milana Kundere 'Besmrtnost' postoji ala, ali za mene značajna epizoda. On tu piše o ženi naših dana koja, svaki put kada ulazi u lift, ne može da pretpostavi šta od njega može da očekuje u narednoj prilici. Jednom je odlučio da se penje kada je ona htjela da ide dolje, drugi put nije dopuštao da se otvore vrata i držao ju je u zatočeništvu, ponekad je počinjao da se trese kao čovjek koji je obolio od horeje. Pa, iako se razumije u kibernetiku, ona nikako da sebi objasni šta se dešava u tehničkom mozgu ove mašine. U ovoj maloj epizodi pronašla sam lice današnjeg vremena... Svijet sa unutrašnjom predodređenošću, sa unifikovanom stereotipnom kulturom, u kojem individualnost gubi svoju jedinstvenost, a zajedno sa njom i svoj slobodni izbor. Slično kao i lik Milana Kundere mi kao da smo zarobljenici lifta koji nas, zatvarajući vrata, nosi u pravcu koji je samo njemu poznat”, približava Zaloznaja svoju postavku.