Promijenjen tim za vrednovanje ponuda za žičaru: Nuhožić sada vodi komisiju

Predsjednik prethodne Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda bio je Radovan Drašković iz Direkcije javnih radova

1 komentar(a)
Kolašin žičara, Foto: Dragana Šćepanović
21.01.2016. 20:14h

Službenik Ministarstva održivog razvoja i turizma Rešad Nuhodžić izabran je za predsjednika Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda na novom tenderu za izgradnju kolašinske žičare na lokaciji Kolašin 1600.

Novi tender za izgradnju šestosjede žičare K8 u Kolašinu i usluge projektovanja akumulacionog jezera, Direkcija javnih radova je raspisala 31. decembra, a zainteresovani ponuđači ponude mogu dostaviti najkasnije do 11. februara u deset sati.

U odnosu na prethodni propali tender, procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Predsjednik prethodne Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda bio je pomoćnik direktora Direkcije javnih radova Radovan Drašković. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, Drašković i još nekoliko osoba nijesu više među članovima Komisije.

Naručilac ove državne nabavke je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović i Direkcija javnih radova.

Prošlogodišnji propali tender pratilo je niz nedoumica u vezi sa postavljenim uslovima. Zaintersovanim investitorima nije i dalje sve jasno ni u pogledu dokumentacije za novi tender, zbog čega je Nuhodžić u međuvremenu morao dati više odgovora i pojašnjenja tenderske dokumentacije, u koja su „Vijesti” imale uvid.

Na pitanje predstavnika jednog od zainteresovanih ponuđača zašto se favorizuje upotreba sporohodnih motora, da li znaju da postoje i druge tehnologije, kao i da li razmišljaju o održavanju takvog atipičnog sistema u vangarantnom periodu, Nuhodžić je odgovorio da su mišljenja „da izbor sporohodnih motora ne eliminiše ozbiljne konkurente”.

I na novom tenderu problematičan je kriterijum kojim se daje 15 bodova ponuđaču koji ima najviše referenci sa prethodno navedenim „atipičnim rješenjem”, jer, kako se tvrdi u postavljenom pitanju, smanjuje broj potencijalno kvalitetnih ponuđača.

Nuhodžić je odgovorio, međutim, da su potkriterijumi dati tenderskom dokumentacijom u skladu sa zakonskom i podzakonskom regulativom, kao i da zadati kriterijumi i potkriterijumi „ne sužavaju konkurentnost između ponuđača, kao i da ne predstavljaju uslov za učestvovanje u ovoj javnoj nabavci”.

U dijelu tenderske dokumentacije koji se zove “Program i stepen zaštite životne sredine” predviđeno je da se 15 bodova daje ponuđaču koji ima najviše referenci isklopivih žičara sa specifičnim rješenjem “direct-drive”, odnosno, motorom manje od 700 obrtaja u minuti.

Referentnim se u svijetu smatra neko ko ima više od tri ili pet instalacija koje su predmet nabavke, a ovdje se ne traži da ponuđač bude referentan, nego se boduje broj referenci sa atipičnim rješenjem pogonske grupe (elektromotora), što u krajnjem nema veze sa stepenom zaštite životne sredine.

Prošle godine su na propalom tenderu ponude poslale dvije renomirane svjetske kompanije u ovoj oblasti Dopelmajer (Doppelmayr) iz Austrije i švajcarska kompanija Bartolet (Bartholet), ali su prema ocjeni naručioca obje bile neispravne. Cijena u ponudi Dopelmajera iznosila je 8,29 miliona eura, a Bartoleta 9,12 miliona eura.

Dilema u vezi sa granicama skijališta

Jedna od nedoumica zainteresovanog ponuđača bila je koje su granice skijališta, odnosno lokaliteta Kolašin 1600 koje su predmet izrade projekata u vezi za ski stazama. Nejasno je da li je naručilac mislio na oko četiri kilometra novih staza pored nove žičare ili je površina veća. Ako je površina za projektovanje veća, potencijalni ponuđač je tražio da naručilac tendera navede dužinu ili površinu staza koje treba projektovati, kako bi zadatak bio precizan. Nuhodžić je odgovorio da su granice budućeg skijališta definisane planom posebne namjene „Bjelasica i Komovi” i detaljnom razmjerom lokaliteta „Kolašin 1600”.

„Projektuju se sve staze u skladu sa detaljnom razmjerom lokaliteta Kolašin 1600”, dodao je Nuhodžić, ali nije naveo traženu dužinu i površinu staza.