Natjerali 13.000 muškaraca da se obriju, zabranili hidžabe...

To je samo jedan u nizu poteza tadžikistanskih vlasti u borbi protiv "stranih uticaja"

82 pregleda0 komentar(a)
Velika brada, Foto: Wikimedia.org
21.01.2016. 12:54h

Policija je u Tadžikistanu primorala skoro 13.000 muškaraca da se obrije, dok su uspjeli da "ubijede" 1.700 žena da ne nose marame na glavi, jer smatraju da će tako pomoći u borbi protiv radikalnog islama u toj državi.

To je samo jedan u nizu poteza tadžikistanskih vlasti u borbi protiv "stranih uticaja". U Tadžikistanu najviše živi muslimana, a vlada je sekularna.

Radio Liberti prenosi informacije zvanične tadžikistanske novinske agencije da je policija donijela naredbu da se moraju obrijati svi sa predugačkim i nepodšišanim bradama.

Šef lokalne policije Bahrom Šarifzoda je lokalnim medijima pokazao "prije i posle" sliku jednog obrijanog muškarca.

U akciji protiv pokrivanja glave, uhapšeno je 89 prostitutki koje su nosile hidžab, a zatvoreno je preko 150 radnji i kioska na kojima se hidžab mogao kupiti.

Prošle nedjelje, parlament je zabranio davanje arapskih i drugih imena koje "strano zvuče", nakon što je sve više beba dobijalo ime Muhamed.

Tadžikistanu glavne bezbjednosne prijetnje predstavljaju talibani iz Pakistana i Avganistana koji su se pridružili borcima Islamske države na granici Avganistana i Tadžikistana.

Smatra se da se i oko 2.000 Tadžikistanaca bori protiv Islamske države u Siriji.

U septembru je zabranjena i jedina islamska politička partija. Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon je na vlasti od 1994. i mandat mu traje do 2020.