SAD i EU ukinule sankcije Iranu

Obama je naveo da iransko ispunjenje sporazuma "označava fundamentalni obrt u situaciji vezanoj za iranski nuklearni program"

0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
17.01.2016. 09:19h

EU je pristala da ukine ekonomske sankcije Iranu nakon što je IAEA saopštila da je Teheran ispunio sve mjere dogovorene sa velikim silama prošlog jula, a američki predsjednik Barak Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija toj zemlji.

Bijela kuća je saopštila da je to učinjeno nakon što je Teheran ispunio zahtjeve iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Obama je naveo da iransko ispunjenje sporazuma "označava fundamentalni obrt u situaciji vezanoj za iranski nuklearni program", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

SAD su zvanično ukinule sankcije Iranu, što je potvrdio i američki državni sekretar Džon Keri.

Iran je ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtijevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čime je otvoren put za ukidanje sankcija u roku od nekoliko sati ili dana.

"Iran je sproveo sve mjere dogovorene sporazumom iz jula", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

EU je danas, takođe, pristala da ukine ekonomske sankcije Iranu, nakon što je IAEA saopštila da je Teheran ispunio sve mjere dogovorene sa velikim silama prošlog jula.

Odluka o ukidanju sankcija koju je u Beču usvojilo 28 članica Unije još treba da bude objavljena u Službenom listu EU da bi stupila na snagu, što se očekuje ubrzo, prenosi AFP.

EU ukinula snakcije Iranu

Evropska unija je ukinula sankcije Iranu u skladu s nuklearnim sporazumom postignutim prije šest mjeseci, pošto je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila da je Teheran ispunio svoje obaveze.

"Pošto je Iran ispunio obaveze, danas se ukidaju multilateralne i nacionalne ekonomske i finansijske sankcije povezane s iranskim nuklearnim programom", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa u subotu.

U saopštenju se ističe da je ostvaren "dan primjene Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja" i dodaje da će EU i grupa šest zemalja koje su potpisale sporazum (Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD) i Iran nastaviti da sarađuju u oblasti miroljubive upotrebe nuklearne energije, u okviru sporazuma postignutog 14. jula prošle godine.

"Puna primjena sporazuma daće ključni doprinos unaprjeđenju regionalnog i međunarodnog mira, stabilnosti i bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sve uključene strane ostaju snažno uvjerene da je sporazum fer i da ispunjava zahtjeve svih.

"Uspeh jasno pokazuje da uz političku volju, istrajnost i kroz multilateralnu diplomatiju možemo da riješimo najteže probleme i nadjemo praktična rješenja koja su efikasno primenjena. Ovo je ohrabrujuća i snažna poruka da međunarodna zajednica mora da ima na umu naše napore da učinimo svet bezbjednijim mjestom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će EU nastaviti da prate punu primjenu nuklearnog sporazuma, što će nadgledati i provjeravati IAEA.

Rohani: Novo poglavlje u odnosima Irana sa svijetom

Predsjednik Irana Hasan Rohani danas je pozdravio odluku međunarodne zajednice da ukine sancije protiv njegove zemlje, donijetu zahvaljujući primjeni nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila iz jula prošle godine.

"Mi Iranci smo pružili ruku svijetu kao znak prijateljstva, a ostavljajući iza sebe neprijateljstva, sumnjičavosti i zavere, otvaramo novo poglavlje u odnosima Irana sa svijetom", izjavio Rohani, a prenijela zvanična iranska agencija IRNA.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je juče saopštila da je Iran ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu, čime je otvoren put za ukidanje sankcija, što su zatim uradili SAD i Evropska unija.

Rohani je istakao da su zbog primjene nuklearnog sporazuma zadovoljni svi, osim radikalnih ekstremista

Rohani je istakao da su zbog primjene nuklearnog sporazuma zadovoljni svi, osim radikalnih ekstremista.

"Svi su zadovoljni zbog primjene sporazuma, osim cionista, ratnih huškača, onih koji siju neslogu između islamskih nacija, kao i ekstremista u SAD. Ostali su srećni", naveo je on.

"Primjena sporazuma JCPOA ne predstavlja gubitak ni za jednu zemlju", rekao je iranski predsjednik govoreći o "Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu", što je zvanični naziv nuklearnog sporazuma Teherana sa SAD, Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom.

"Prijatelji Irana su srećni, a njegovi suparnici ne treba da brinu jer mi ne predstavljamo prijetnju ni po koju vladu ili naciju", naveo je Rohani i dodao: "Mi smo glasnici, mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu i u svijetu", prenijela je agencija AFP.

Predsjednik Irana je, predstavljajući nacrt budžeta za novu fiskalnu godinu u parlamentu, istakao da je nuklearni sporazum prilika koju Iran treba da iskoristi za razvoj zemlje, veće blagostanje nacije i unapređenje bezbjednosti u regionu.

Rohani je dodao da ukidanje sankcija predstavlja prekretnicu za Iran, zemlju od 80 miliona ljudi, kao i da priliku da iranska privreda presječe "pupčanu vrpcu" sa naftom, sad kad su cijene tog energenta izuzetno niske.