Briljirali, a ostali praznih ruku

Uprkos nezaboravnim rolama u “Ostrvu Largo”, “Sinsinati kidu” i “Dvostrukoj obmani”, Edvard Dž. Robinson nije osvojio nagradu za glumu

269 pregleda17 komentar(a)
Leonardo di Kaprio, Foto: YouTube
17.01.2016. 08:14h

Leonardo Dikaprio prvi je na listi holivudskih glumaca za kojeg se smatra da je već ranije trebalo da postane dobitnik Oskara. Ali, čini se da je 2016. njegova godina.

Na nedavno održanoj dodjeli Zlatnih globusa već je proglašen za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Povratnik (The Revenant), a nominovan je i u kategoriji najboljeg glumca za Oskara. To mu je peta nominacija za najprestižniju filmsku nagradu, a ranije ih je osvojio za uloge u filmovima “Šta muči Gilberta Grejpa”, “Avijatičar”, “Krvavi dijamant”' i “Vuk sa Vol strita”.

U istoj poziciji kao i Dikaprio su i brojni drugi legendarni glumci.

BRED PIT

Bred je tokom svoje karijere tri puta bio nominovan za Oskara i to za uloge u filmovima “Dvanaest majmuna”, “Neobičan slučaj Bendžamina Batona” i “Moneyball”. Zlatna statueta još nema mjesto na polici u njegovom domu.

TOM KRUZ

Kao i njegov kolega Bred Pit, i Kruz se tri puta ponadao da će postati dobitnik zlatne statue. Ali, to mu nije uspjelo. Bio je nominovan za uloge u filmovima “Magnolija', “Džeri Megvajer” i “Rođen 4. jula”.

DŽONI DEP

Ni Depova glumačka ostvarenja Američka fimska akademija nikada nije priznala i prepoznala. Za zlatnu statuetu bio je nominovan za uloge u filmovima “Svini Tod”, “U potrazi za Nedođijom” i “Pirati sa Kariba”.

SIGURNI VIVER

Najpoznatija je po ulozi Elen Ripli u nastavcima filma “Osmi putnik”. Za Oskara je nominovana tri puta, ali nagradu nikad nije ponijela sa sobom.

SAMJUEL L. DŽEKSON

Džakson je glumio neke od najzahtjevnijih uloga, ali priznanje za njegov rad nikad mu nije odato Oskarom, a bio je nominovan samo u kategoriji sporednog glumca 1995. godine za ulogu u filmu “Pulp Fiction”.

HARISON FORD

Uprkos zavidnoj glumačkoj reputaciji i brojnim filmskim uspjesima, među glumačkim nagradama Harisona Forda, nije se našlo mjesto za Oskara. Osim toga, za najprestižniju filmsku nagradu bio je nominovan samo jednom, i to za ulogu u filmu “Svjedok”.

EDVARD NORTON

Mnogi smatraju da je i Edvard Norton zakinut za Oskara. I iza njega su tri nominacije, a posljednja je ona za ulogu u filmu “Čovjek ptica” od prošle godine.

MIŠEL FAJFER

Za prestižnu filmsku nagradu Mišel je bila nominovana tri puta u periodu od 1989. do 1993. godine. I pored vrhunskih izvedbi u filmovima “Opasne veze”, “Nevjerovatna braća Bejker” i “Love Field” Oskar joj nikada nije pripao.

REJF FAJNS

Dva puta je došao po nagradu i dva puta je sa dodjele otišao praznih ruku. Odlične uloge u filmovima “Šindlerova lista”' i “Engleski pacijent” nisu bile dovoljne za nagradu Akademije.

ŽOAKIN FENIKS

Iako je za posljednju nominaciju, onu za ulogu u filmu “Master” iz 2013. godine dobio samo pohvale, Oskara nije osvojio. Pozitivne kritike dobila je i njegova uloga u filmu “Walk the Line”, a u kategoriji najboljeg sporednog glumca bio je nominiran za ulogu u filmu “Gladijator”.

ROBERT REDFORD

Riječ je o jednom od najvećih filmskih imena čija karijera traje već više od pedeset godina. Glumio je u filmovima kao što su “Buč Kasidi, Sandens Kid”, “Svi predsjednikovi ljudi” i “Moja Afrika”, ali Oskar mu za glumačko umijeće nikad nije dodijeljen. Tokom svoje karijere samo je jednom bio nominovan, 1974. u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu “Žaoka”. Tada je najboljim proglašen Džek Lemon za ulogu u filmu “Save the Tiger”.

Iako zlatnom stautom nije nagrađen za svoje glumačko umijeće, to mu je ipak uspjelo kao reditelju za rad na filmu “Ordinary People” iz 1980. godine. Osim toga, 2002. godine dobio je počasnog Oskara. Ali, mnogi bi voljeli da napokon bude nagrađen i za koju glumačku ulogu.

BIL MAREJ

Bil Marej je jedan od najpopularnijih glumaca u Holivudu kojeg i dan-danas ljudi vole. Gledaoci su imali priliku da ga vide u drami, komediji, ratnim filmovima i biografskim filmskim projektima. Tokom 40 godina karijere uživao je uspjeh kod filmskih kritičara i publike, ali nikad nije nagrađen za svoj glumački rad.

Kao i Redford, i Marej je samo jednom bio nominovan za Oskara, u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu “Izgubljeni u prevodu”. Mnogi su očekivali da će Marej biti nominovan i godinu kasnije za ulogu u filmu “Broken Flowers”, ali to se nije dogodilo.

GLEN KLOUZ

Iza ove glumice je niz nezaboravnih pojavljivanja u brojnim filmovima i jedna je od najcjenjenijih u branši. Ali, ni ona u svojih 40 godina karijere nije imala priliku da dobije Oskara, a za najprestižniju filmsku nagradu bila je nominovana čak šest puta. Tri puta u kategoriji najbolje sporedne glumice za uloge u filmovima “The World According to Garp”, “The Big Chill” i “The Natural”, i tri puta u kategoriji najbolje glavne glumice u filmovima “Fatalna privlačnost”', “Opasne veze” i “Albert Nobs”.

Za svoj rad na filmu Klouz nikad nije osvojila ni Zlatni globus, a pokupila je dva za rad na televizijskim projektima “Damages” i “The Lion in Winter”.

ROBERT DAUNI JR.

Robert je jedan od najboljih glumaca svoje generacije, ali je za Oskara nominovan samo dva puta. Prvi put 1992. u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu “Čaplin”, u kojem je pokazao pravi glumački talenat. U kategoriji najboljeg sporednog glumca bio je nominovan 2009. za nastup u filmu “Tropic Thunder”.

LORIN BEKOL

Lorin je bila jedna od najvećih zvijezda četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka. Preminula je 2014. u 90. godini, a njena karijera trajala je od 1942. godine. Međutim, za sve velike uloge koje je odigrala nikad nije dobila Oskara. Bekol je glumila u filmovima kao što su “The Big Sleep”, ”How to Marry a Millionaire” i “Ostrvo Largo”, a najpoznatija je po saradnjama sa Hemfrijem Bogartom. Ali, Bekol je tokom karijere za Oskara bila nominovana samo jednom, 1997. godine, za ulogu u filmu “The Mirror Has Two Faces”. Za doprinos kinematografiji uručen joj je počasni Oskar 2010. godine.

PITER O'TUL

Bio je jedan od najvećih glumaca čija je karijera trajala 60 godina. Glumio je u filmovima kao što su “Lorens od Arabije”, “Goodbye”, “Mr. Chips” i “Venus”, ali preminuo je a da nikad nije preuzeo zlatnu statuetu za najboljeg glumca. Bio je nominovan čak sedam puta, a 2002. godine uručena mu je počasna nagrada.

EDVARD DŽ. ROBINSON

Velikog holivudskog glumca kojeg je Akademija ignorisala, darovala je počasnim Oskarom pred kraj karijere. Uprkos nezaboravnim nastupima u filmovima kao što su “Ostrvo Largo”, “Sinsinati kid” i “Dvostruka obmana”, Edvard Dž. Robinson nikad nije osvojio nagradu za glumu.

Previše bijeli Oskari opet naljutili Afroamerikance

Svjetski mediji i korisnici društvenih mreža su po objavljivanju nominacija za nagradu Oskar kritikovali izbor Američke filmske akademije zbog toga što su ponovo nepravedno izostavljeni glumci koji nisu bijeli.

Nijedan crni glumac ni glumica ni ove godine nisu nominovani za prestižnu filmsku nagradu, što je, kako se ocjenjuje, posljedica nedovoljne rasne raznolikosti ove manifestacije.

Objavljivanje nominacija pokrenulo je polemiku i zapalilo društvene mreže. U objavama na Tviteru pod haštagom #Oscarssowhite (tako bijeli Oskari) pojavio se i komentar da su čak na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine učesnici bili ravnopravnije zastupljeni nego na Oskarima.

Prošle godine nezadovoljstvo je izazvala odluka da film o Martinu Luteru Kingu ne dobije nominacije ni za režiju ni za glumu. Da je bila nominovana, rediteljka filma "Selma" postala bi prva crna rediteljka nominovana za Oskara, a očekivalo se i da će odlična interpretacija Martina Lutera Kinga doneti nominaciju Dejvidu Ojelovu.

Ipak, i prošle godine svi nominovani glumci bili su bijelci i mnogi su s pravom očekivali da će ove godine nepravda biti ispravljena.

Predsjednica Američke filmske akademije Šeril Bun Ajzaks, inače Afroamerikanka, priznaje da postoji problem i da je dobro da je debata pokrenuta.

Novinar filmskog časopisa “Varajeti” Tim Grej skrenuo je pažnju da članovi filmske akademije ne glasaju u zavisnosti od pola i rase, već da filmski studiji treba da preduzmu mjere za ravnopravniju podjelu uloga.

Filmski kritičari su primijetili i da je situacija u pogledu ravnopravne zastupljenosti glumaca različitog porijekla drugačija na televiziji. Ove godine za televizijske nagrade Emi bilo je nominovano 18 crnih glumaca.

Svečana 88. dodjela Oskara biće održana 28. februara u Los Anđelesu.