Vujanović primio akreditivna pisma ambasadora Malte, Južne Afrike i Angole

Izrazio je uvjerenje da će vjetroelektrane, vrijednosti od oko 80 miliona eura biti završene u planiranoj dinamici i biti snažan podstrek za nova partnerstva i investicije između dvije države

139 pregleda4 komentar(a)
Džejmi H. Kremon, Foto: Predsjednik.me
15.01.2016. 12:31h

Predsjednik Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Malte, Južne Afrike i Angole, koji će svoje dužnosti u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Vujanović je prilikom susreta sa ambasadorom Malte Džejmijem H. Kremonom iskazao zadovoljstvo nedavnom posjetom premijera Malte Džozefa Muskata i skorim početkom gradnje prve vjetroelektrane u Crnoj Gori od malteške državne kompanije.

Izrazio je uvjerenje da će ove vjetroelektrane, vrijednosti od oko 80 miliona eura biti završene u planiranoj dinamici i biti snažan podstrek za nova partnerstva i investicije između dvije države.

Predsjednik je iznio poštovanje za podršku i pomoć Crnoj Gori u evropskim integracijama i očekivanje da će se ta podrška članstvu u EU nastaviti i intezivirati.

Kremon je izrazio uvjerenje da će Crna Gora imati kvalitetnu dinamiku u evropskim integracijama. Naglasio je da će Malta nastaviti da snažno podržava članstvo Crne Gore u EU.

“Saglasio se da u oblasti vjetroenergije realizujemo važan projekat i da bi on trebao da bude prvi i veliki ekonomski poduhvat koji će biti ohrabrenje za dalju ekonomsku saradnju posebno u sferi turizma i pomorstva. Kremon svoju misiju vidi prije svega u afirmaciji ekonomske diplomatije,” stoji u saopštenju šefa države.

Prilikom susreta sa ambasadorom Republike Južne Afrike, Martinusom van Šalkvikom, Vujanović je konstatovao da između dvije države ne postoji kvalitetna ugovorna baza, koja je neophodna za državnu, ekonomsku i ukupnu saradnju.

“Stoga bi bilo neophodno da Vlade dvije države, preko ministarstava vanjskih poslova, zaključenjem ugovora stvore osnovu za potencijalnu saradnju u svim oblastima, posebno u ekonomiji,” kazao je Vujanović.

Šalkvik se saglasio sa tom ocjenom, konstatujući da kroz prisustvo kompanija iz Južnoafričke Republike na prostoru Jugoistočne Evrope postoji šansa za uspostavljanjem kvalitetnih odnosa između preduzeća i preduzetnika dvije države, a posebno saradnje u oblasti turizma.

Šalkvik je iznio spremnost da koristeći svoju poziciju rezidentnog ambasadora u Grčkoj kroz intezivniju komunikaciju sa Crnom Gorom stvori uslove za bolju saradnju.

Vujanović se danas sastao i sa novim ambasadorom Republike Angole, Žozeom Žoaom Manuelom.

Predsjednik je istakao da je Angola država snažnog ekonomskog razvoja, koja se naročito u poslednjoj deceniji pokazala kao pouzdan partner u ekonomskoj saradnji, kroz bogatu sirovinsku bazu nafte i njenih derivata i minerala, po kojima je jedan od lidera Afrike.

Takođe je saopštio da treba istražiti mogućnosti saradnje i konstatovao interes Crne Gore da to ostvarimo kroz intezivne diplomatske i ukupne državne kontakte.

Ambasador je predstavio potencijale svoje zemlje i naglasio je da je Angola partner sa brojnim državama svijeta i da imaju interes saradnje sa Crnom Gorom.