Makedonija: Premijer Gruevski podnio ostavku

Prelaznu vladu do novih izbora predvodiće generalni sekretar vladajuće VMRO-DPMNE Emil Dimitriev, odlučio je sinoć Centralni komitet te stranke, ali će ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sljedećim izborima ostati Nikola Gruevski

217 pregleda1 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
15.01.2016. 11:11h

Predsjednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski potvrdio je da mu je danas dostavljena ostavka premijera Nikole Gruevskog, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Veljanovski je naveo da će postupiti u skladu sa ustavom i zakonom kao i Dogovorom iz Pržina koji su ljetos potpisale četiri vodeće stranke u Makedoniji o načinu za izlazak iz političlke krize.

On je izrazio nadu da će politički lideri Makedonije "uspjeti da prevaziđu izazove u funkciji daljeg demokratskog razvoja zemlje". "Vjerujem da će u predstojećem periodu biti napravljen još jedan korak naprijed u ispunjavanju Sporazuma kako bi dodatno stabilizovali situaciju u zemlji", istakao je Veljanovski.

Gruevski je sinoć saopštio da danas podnosi pisanu ostavku predsjedniku Sobranja koja stupa na snagu 100 dana prije datuma za koji su zakazani izbori.

Njegova ostavka u skladu je sa dogovorom koji su ljetos potpisali lideri opozicione SDSM i vladajuće VMRO DPMNE i dvije najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA) uz posredovanje EU i SAD.

Taj dogovor predviđa niz zakonskih i institucionalnih promjena, kao i da 100 dana prije izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Prelaznu vladu do novih izbora predvodiće generalni sekretar vladajuće VMRO-DPMNE Emil Dimitriev, odlučio je sinoć Centralni komitet te stranke, ali će ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sljedećim izborima ostati Nikola Gruevski.

U Skoplju danas boravi i evropski komesar Johanes Han koji će podsjetiti sve strane na dogovor iz Pržina, po kojem je do 24. aprila neophodno obezbijediti uslove za kredibilne izbore.