U Tivtu posječena velika kanarska palma: Uništio je surlaš

Stručnjaci se nadaju da će se te palme nakon tako radikalne metode zvane dendrohirurgija ipak revitalizovati, ali to za sada nije sigurno

160 pregleda14 komentar(a)
palma, surlaš, Tivat, Foto: Siniša Luković
14.01.2016. 16:26h

Radnici Službe Gradskog zelenila Komunalnog preduzeća Tivat posjekli su veliku kanarsku palmu koja je rasla na skveru na raskrsnici Njegoševa i Ulice Luke Tomanovića u centru Tivta.

To je urađeno jer je stablo palme bilo toliko uništeno od strane štetočine – insekta palmin surlaš, da je prijetila opasnost da se palma sama sruši i pritom nekoga povrijedi.

Ovo je prvi slučaj potpunog uklanjanja jedne od palmi sa javnih zelenih površina u gradu koje sve više ugrožava palmin surlaš.

U proteklih nekoliko mjeseci zbog zaraze tim insektom, posječene su krošnje na više decenijama starim palmama na Pinama, ispred zgrade Centra za kulturu, u Kalimanju i na još nekoliko mjesta u gradu,

Stručnjaci se nadaju da će se te palme nakon tako radikalne metode zvane dendrohirurgija ipak revitalizovati, ali to za sada nije sigurno.

Palmin surlaš je u Tivat stigao sa velikim kanarskim palmama koje je za svoje potrebe posredstvom crnogorskih veletrgovina biljnim materijalom uvezao Porto Montenegro, a Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja nije spriječila uvoz zaraženog biljnog materijala.