Rogozin: Crna Gora će zažaliti zbog odluke da pristupi u NATO

"Crnogorci su jedan od djelova, u širom smislu, srpskog svijeta, balkansko-slovenskog svijeta, i veoma mi je žao što je sada takva tendencija"

206 pregleda303 komentar(a)
Dmitrij Rogozin, Foto: Betaphoto
12.01.2016. 20:22h

Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije zadužen za naoružanje Dmitrij Rogozin komentarišući odluku Podgorice da se priključi NATO-u je kazao da mu je "žao zbog toga što se to dešava u Crnoj Gori".

On je u intervjuu za portal Sputnjik rekao da će Crna Gora "zbog toga zažaliti".

"Ne mislim na narod, njih naravno niko ne pita, nije bilo nikakvog ispitivanja javnog mnjenja… O tome prosto donosi odluke mali broj ljudi, koji očigledno ne mogu da donose drugačije odluke zbog svoje angažovanosti, koji su lišeni mogućnosti da donose odluke u skladu sa voljom svog naroda. Crnogorci su jedan od djelova, u širom smislu, srpskog svijeta, balkansko-slovenskog svijeta, i veoma mi je žao što je sada takva tendencija. Amerikanci su ostavili ovdje trag. Mi smo danas vidjeli srušena zdanja u Beogradu i drugim gradovima. Kako neko može da želi da stupi u organizaciju koja je sasvim nedavno bombardovala Jugoslaviju?! Crna Gora je bila dio Jugoslavije. Ja to ne razumijem, i nikada neću razumjeti. Ja mislim da će narod Crne Gore sam reći svoju riječ o tom pitanju", rekao je Rogozin.

Komentarišući navode da je plan SAD da cio Balkan bude u NATO do 2020. godine, Rogozin je rekao da je to "velika glupost".

"Dajte da razmislimo: šta je NATO. Nema nikakvog NATO-a. To je samo atlantski klub gdej svi glasaju kako kaže Amerika. Više bezbjednosti on ne može nikome da obezbijedi. Članice NATO-a su zemlje koje imaju veoma komplikovane odnose. Na primjer — Grčka i Turska su u NATO-u. Da li su zato bezbjednije? Pa, one i dan-danas imaju veoma komplikovane odnose. Još jednom želim da kažem da je NATO ostatak Hladnog rata, stare epohe. To je prosto način da se Amerikancima objasni zašto oni i danas drže svoju vojsku u Evropi. To je način legitimizacije Amerikanaca i američke vojne sile u Evropi. Šta će to Crnogorcima? Ili, šta će Srbima? Šta je to, fabrika čokolade? Niko vam ništa neće dati. Štaviše — zahtijevaće da se kupuje skupo američko oružje, i otpad koji vam ni za šta ne treba. I donosiće odluke za vas. To je organizacija za slabe i bezvoljne političare", rekao je Rogozin.