Dr Bošković: Fleke na porodiljskim čaršafima mogu biti samo od joda

"Često se stiče utisak da su komprese prljave, jer sadrže jod koji ostavlja fleke, međutim, jod na zelenoj podlozi daje utisak da se radi o krvavoj kompresi, iako su one potpuno sterilisane", kazao je dr Bošković

780 pregleda4 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
12.01.2016. 19:22h

Ginekolog Ivan Bošković je kazao da ne postoji mogućnost da se na porodiljskom stolu nađu prljave i flekave komprese odnosno krpe, ali da se takav utisak može steći zbog prisustva joda.

On je to izjavio u Višem sudu u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima optuženim zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"Često se stiče utisak da su komprese prljave, jer sadrže jod koji ostavlja fleke, međutim, jod na zelenoj podlozi daje utisak da se radi o krvavoj kompresi, iako su one potpuno sterilisane", kazao je dr Bošković i istakao da se u porodilištu uvijek radilo sa potpuno sterilisanim instrumentima i sa rukavicama.

Dr Bošković je tvrdio da su higijenski uslovi na odjeljenju bili zadovoljavajući, ali da nije ulazio u toalete porodilja, već da tu ocjenu iznosi na osnovu izgleda soba. Istakao da je bez prisutva dr Zvonka Puletića, na čiji rad nikada nije bilo primjedbi, Bolnica ostala bez najiskusnijeg ginekologa i hirurga.

Bošković je kazao da se brisevi porodiljama prije porođaja nisu uzimali jer to nije predviđeno nacionalnim vodičem.

"Nigdje u Crnoj Gori takvi brisevi nisu uzimani prije porođaja", kazao je on i istakao da su svi radnici na ginekološko-akušerskom odjeljenju imali uredne sanitarne knjižice, a da je njegova samo trenutno nije bila tu zbog prethodne subspecijalizacije ali da je bio sanitarno obrađen.

On je kazao da je postojao utisak da se "u bolnici nešto krije dok bukti iza njenih zidina" ali da to nije bilo tako, a da je to da se nešto ozbiljno dešava shvatio 13. novembra, kada je beba Salemovića upućena u Klinički centar, jer ga je samo par sati ranije pozvala jedna ljekarka zbog neke konsulatacije oko bebe Knežević, koja je bila u Kliničkom centru.

"Odmah sjutra dan smo se sastali na ginekološkom odjeljenju nakon čega načelnik Zvonko Puletić je pozvao Danojlu Dakić i infekcija je prijavljena.

Suđenje se nastavlja 9. i 10. februara.

Ljekari znali za infekciju nekoliko dana prije smrti bebe Knežević

Iako formirana 2010. godine Komisija za intrahospitalne infekciije, izuzev jednog neformalnog sastanka par dana ranije, nije se sastajala prije 16. novembra, dan nakon srmti bebe Knežević.

To su potvrdili članovi te komisije endokrinolog Elzana Čikić, spec. higijene dr Ifeta Erović, infektolog dr Izet Čindrak i glavni tehničar Vesko Janković, koji su izuzev dr Čikić znali za "sumnju da se nešto čudno dešava sa bebama koje su u kratkom roku upućivane u Podgoricu".

Jeremić je ispričao da se 16. novembra komisija sastala i da je tadašnji ministar zdravlja Miodrag Bobo Radunović predložio da se ginekološko odjeljenje zatvori zbog infekcije, a da se komisija povuče u drugu prostoriju i donese takvu odluku.