Rusija nacionalizovala banku ključnu za privredu na Krimu

Ruska federalna agencija zadužena za državnu imovinu sada posjeduje 100 odsto kapitala banke, osnovane 1990. godine u Moskvi i koja je posluje na Krimu od pripajanja Rusiji

0 komentar(a)
Rusija bankomat, Foto: Reuters
12.01.2016. 17:06h

Ruska država nacionalizovala je svoju Komercijalnu banku (RNCB), pod sankcijama SAD zbog njene ključne uloge u privredi na poluostrvu Krim koje je Rusija pripojila od Ukrajine u martu 2014. godine, saopštila je danas ta ustanova.

Ruska federalna agencija zadužena za državnu imovinu sada posjeduje 100 odsto kapitala banke, osnovane 1990. godine u Moskvi i koja je posluje na Krimu od pripajanja Rusiji.

Američko Ministarstvo finansija, koje je stavilo tu banku na spisak sankcija od marta 2015. godine, saopštilo je da RNCB ima važnu mrežu na Krimu još od vremena kad je to crnomorsko poluostrvo bilo dio Ukrajine.

Američke vlasti su ocijenile da je Rusija "koristila tu banku da integriše Krim u Rusiju".

RNCB je relativno značajna bankarska institucija u Rusiji i zauzima 90. mjesto od 700 banaka koje posluju u zemlji, naveli su ruski mediji i dodali da je banka preselila svoje sjedište iz Moskve na Krim odmah poslije aneksije.