Pozvaće na sjednice predstavnike više ministarstava

"Predloženo je desetak institucija, i to sve one institucije, odnosno potrošačke jedinice iz budžeta Crne Gore, koje su u prethodnom periodu imale određene elemente za koje su pojedini učesnici u izbornom procesu smatrali da doprinose deficitu povjerenja u izborni proces“, rekao je Simović

2 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Arhiva "Vijesti"
12.01.2016. 18:17h

Članovi Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora pozvaće predstavnike više ministarstava i preduzeća, kako bi sa njima u Skupštini razgovarali o korišćenju državnih resursa.

Kopredsjedavajući Radne grupe Milutin Simović rekao je da će danas kontaktirati više institucija, među kojima su ministarstva rada o socijalnog staranja, poljoprivrede i ruralnog razvoja, turizma i održivog razvoja, kao i Investiciono-razvojni fond (IRF), Zavod za zapošljavanje (ZZZ), Agenciju za sprečavanje korupcije i pojedina javna preduzeća, prije svega Elektroprivredu Crne Gore i Poštu Crne Gore.

U komunkaciji sa njima će, kako je rekao, definisati kalendar rada Radne grupe, sa načelnim dogovorom da dnevno razgovaraju sa predstavnicima dvije institucije.

Simović je rekao da su današnjom sjednicom, kojoj su prisustvovali predstavnici Državne revizorske institucije, otvorili drugu važnu temu – kontrolu korišćenja državnih resursa.

"Predloženo je desetak institucija, i to sve one institucije, odnosno potrošačke jedinice iz budžeta Crne Gore, koje su u prethodnom periodu imale određene elemente za koje su pojedini učesnici u izbornom procesu smatrali da doprinose deficitu povjerenja u izborni proces“, rekao je Simović nakon sjednice Radne grupe.

On je, kako je poručio, siguran da će u narednim danima otkloniti sve dileme i zajednički definisati, ako je potrebno, dodatne mehanizme kontrole korišćenja državnih resursa.

Goran Danilović iz Demosa ocijenio je da su danas završili važan i značajan posao, ali da je mnogo značajnije ono što će uslijediti u narednih nekoliko dana, a to je, kako je kazao, saslušavanje državnih organa u smislu sprečavanja zloupotreba državnih resursa.

"Imaćemo priliku da ovdje vidimo i, vjerujem, ministre poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, desetak državnih organa, a na naš predlog i da posjetimo Agenciju za antikorupciju i razgovaramo sa Savjetom“, kazao je on.

Danilović se nada da će u razgovorima sa predstavnicima državnih organa dobiti vrlo konkretne odgovore.

"Šta ćemo uraditi u budućim razgovorima ostaje da se vidi, vjerujem da ćemo biti adekvatno pripremljeni, sa konkretnim stavovima, i da ćemo uspjeti da dođemo do dogovora i rješenja koja će sledeće izbore učiniti poštenim, bez zloupotreba u sferama koje su vrlo značajne“, poručio je Danilović.

Predstavnik MANS-a, Vuk Maraš, saopštio je da je pozitivan korak saglasnost u Radnoj grupi o tome da se, na predlog MANS-a, objavljuju odluke koje uži kabinet premijera donosi, kojima se raspodjeljuje novac.

Ta će preporuka biti upućena Vladi, a to bi, smatra on, bio korak naprijed u povećanju transparentnosti u načinu dodjele novca.

"Predložili smo da se u Skupštinu pozove rukovodstvo IRF i ZZZ, pošto su te dvije institucije prepoznate kao ćelije partije na vlasti za kupovinu glasova. Obaviće se razgovor unutar Radne grupe sa čelnicima tih institucija i pokušaćemo na taj način da obezbijedimo da se u tim institucijama poveća transparentnost i pokušaju spriječiti zloupotrebe koje su se neminovno dešavale u prethodnom periodu“, rekao je Maraš.

Prema njegovim riječima, pošto se dosta govorilo o načinu rada grupa birača, koje su specifičan oblik učestvovanja na izborima, u Radnoj grupi je postgnut dogovor da se formira mini tim koji će što prije predložiti amandmane na postojeće zakone.

"Kako bi se grupama birača napravio adekvatan formalno-pravni status i omogućilo da ne mogu da eskiviraju propise i registruju se kao, recimo, nevladine organizacije, već da dobiju formalno-pravni status političkog subjekta i iz toga crpe prava, ali i obaveze“, kazao je on.

Tim će, osim Maraša, činiti i Suljo Mustafić i Neven Gošović.

Ivan Vujović iz Socijaldemokratske partije poručio je da su zabrinuti za sudbinu parlamentarnog dijaloga, s obzirom na „određene aktivnosti i određene političke manevre određenih politikih subjekata koji dovode u pitanje dalju mogućnost konstruktivnog rada Radne grupe i parlamentarnog dijaloga“.

On je podsjetio da su se na početku rada dogovorili da će, nakon razmatranja tri oblasti, od 1. februara razmatrati pitanje pravno-političkog modela, odnosno vlade, koja bi garantovala dogovoreno u dijelu ova tri pitanja. „Sad imamo određene političke aktivnosti koje na određeni način obesmišljavaju određene zahtjeve opozicionih partija“.

"Kroz ove političke aktivnosti i kroz pokretanje inicijative o povjerenju Vladi 25. januara, bojim se da određeni politički subjekti izlaze iz tog dogovora i na dobri način obesmišljavaju ono što smo zajednički dogovorili i što jeste bio zahtjev i opozicionih partija koje moraju biti u procesu ukoliko želimo da se dogovaramo“, kazao je Vujović.

SDP je, kako je rekao, zabirnut, i uradiće sve da parlamentarni dijalog i rad Radne grupe bude nastavljen.

"Pozivamo sve, ukoliko imaju određenih političkih namjera da opstruiraju parlamentarni dijalog da to ne čine, jer bi to značilo dalju destabilizaciju političkih prilika u Crnoj Gori“, dodao je Vujović.

Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA rekao je Radna grupa ušla u ključnu fazu parlamentarnog dijaloga, zato što će se baviti, kako je rekao, zloupotrebom državnih resursa u korist vladajućih stranaka.

"Za Građanski pokret URA je važno da se temeljno bavimo ovim zadatkom i izađemo sa rješenjima koja će značiti dolazak do dodatnih mehanizama kontrole, uključujući onaj koji će biti predmet dijaloga lidera političkih subjekata, a tiče se zajedničke vlade vlasti i opozicije, kao jedinog garanta sprovođenja u djelo onog što je potencijalni dogovor u Radnoj grupi“, kazao je on.

Rudović je rekao da idu u pravcu oštrijih jasnijih zahtjeva koji se tiču dodatnih mehanizama kontrole i, ukoliko parlamentarni dijalog opstane, s obzirom na sve što se dešava na političkoj sceni, izričitim zahtjevom za formiranje zajedničke vlade, koja, dodao je, mora funkcionisati najmanje šest mjeseci uoči izbora.

"Građanski pokret URA je zahtijevao prisustvo ministara prosvjete, turizma i održivog razvoja, sa vrlo konkretnim razlozima koji se tiču zoupotrebe mehanizama tih ministarstava za kupovinu glasača preko raznih ucjena ili selektivnog pristupa prilikom zapošljavanja i izdavanja dozvola“, naveo je on.

Predstavnik Pozitivne Crne Gore, Aleksandar Ražnatović, kazao je da je da se postavlja pitanje šta je sa budžetom Glavnog grada, koji u poslednjih par godina nema završenu reviziju i koji bi, po svim kriterijumima, morao biti revidiran.

On je rekao i da se postavlja pitanje šta je sa prethodnim godinama kad je gradonačelnik bio Miomir Mugoša.

Ražnatović je saopštio da će, na predlog Pozitivne, biti pozvani predstavnici nekoliko državnih institucija, između ostalih, ministar saobraćaja i direktor Aerodroma Crne Gore.