Muslimanka izbačena sa predizbornog skupa Donalda Trampa

Simpatizeri Trampa, koji su bili oko Hamid, nakon što je ustala podigli su transparente sa njegovim imenom i glasno mu klicali

17 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
10.01.2016. 08:16h

Savjet za američko-islamske odnose zatražio je izvinjenje od Donalda Trampa nakon što je muslimanka Rouz Hamid istjerana s njegovog predizbornog skupa zbog protestnog gesta.

Direktor Savjeta Nihad Avad je, takođe, pozvao Trampa da se sastane sa liderima američkih muslimana kako bi pomogao da se suzbiju antimuslimanska osjećanja koja su izazvana njegovom retorikom kao i drugih republikanskih predsjedničkih kandidata, prenosi AP.

Hamid (56) je u trenutku kada je Tramp tokom predizbornog skupa izjavio da su sirijske izbjeglice koje bježe od rata u svojoj zemlji povezane sa terorističkom organizacijom Islamska država ustala na noge, prenose američki mediji.

Ona je nosila majicu na kojoj je pisalo "Selam, ja dolazim u miru".

Simpatizeri Trampa, koji su bili oko Hamid, nakon što je ustala podigli su transparente sa njegovim imenom i glasno mu klicali.

Jedna osoba je Hamidovoj rekla "ti imaš bombu".

Hamid je u telefonskoj izjavi za CNN, nakon što je istjerana iz sale, rekla da joj je bilo jako neprijatno i da je bilo zastrašujuće.

Ona je za sebe rekla da je Demokrata, a zaposlena je kao stjuardesa u Sjevernoj Karolini.

"Razumijem zašto je Tramp toliko popularan. On je zabavljač. Čak je i u pravu što se nekih stvari tiče. Ali njegovi podržavaoci moraju da znaju šta podržavaju. Jačina njegove retorike kojom mrzi je ono što Amerika nije", rekla je Hamid, a prenosi Rojters.

Policajac koji je Hamid izveo van sale, za CNN je izjavio da mu je prije početka predizbornog skupa rečeno da svako ko bude pravio bilo kakvu smetnju treba da bude izbačen.

Donald Tramp je ranije pozivao na zabranu ulaska muslimanima u SAD.