Španija: Sud odbio da izruči bivšeg tajnog agenta Hrvatskoj

Sindičić je bio svjedok na suđenju saradniku Udbe Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. u Minhenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
08.01.2016. 07:03h

Istražni sud u Madridu odbio je da izruči bivšeg agenta jugoslovenske tajne službe Vinka Sindičića opštinskom državnom tužilaštvu u Rijeci, koje ga sumnjiči za lažno svjedočenje i prijavljivanje krivičnog djela na suđenju u Minhenu, gdje se vodi postupak protiv nekadašnjih zvaničnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Španski sud, kojim predsjedava sudija Alfons Gevara Markos, zaključio je da nema osnova za zahtjev za izručenje Hrvatskoj, jer 72-godišnjeg Sindičića ne traži Njemačka, prenijela je Hina.

Sindičić je bio svjedok na suđenju saradniku Udbe Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. u Minhenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perkovićev advokat Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta, optuženog za organizaciju likvidacije.

Na zahtjev državnog tužilaštva u Rijeci, februara prošle godine, raspisana je međunarodna potjernica.

Sindičić je uhapšen prije dva mjeseca u gradu na sjeveru Španije.