Stojanović i dalje blokira Radonjića

Potpredsjednik Vlade Duško Marković misli da izmjena zakona može pomoći da se Katnić i Stojanović usaglase...

51 pregleda17 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
05.01.2016. 15:36h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović još nije postavio šefa specijalnog policijskog tima, iako ga je specijalni tužilac Milivoje Katnić početkom decembra prošle godine pismeno obavijestio da je saglasan da to bude rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dragan Radonjić.

"Na osnovu člana 26 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu rukovodioca Policijskog odjeljenja postavlja direktor Uprave policije uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca. Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, saglasan je da rukovodilac policijskog odjeljenja, o čemu je pismeno obavijestio direktora Uprave policije, bude rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, Dragan Radonjić, koji ispunjava sve uslove koji su predviđeni za to radno mjesto” , objavljeno je na sajtu Specijalnog tužilaštva 7. decembra.

Direktor policije Stojanović nije odgovorio “Vijestima” koji su razlozi što Radonjić još nije imenovan i kada će ga imenovati. Katnić i Stojanović ne mogu da se usaglase ko će biti šef tima, ali ni o broju i njegovom sastavu jer Stojanović insistira na nekim ljudima za koje Katnić neće ni da čuje, a njegova saglasnost je presudna.

Nedavno je potpredsjednik Vlade Duško Marković, na sjednici Savjeta za vladavinu prava, nagovijestio da bi jedno od rješenja za ovu pat poziciju mogla biti promjena odredbe zakona, prema kojoj glavni specijalni tužilac daje saglasnost za izbor šefa specijalne policijske jedinice.

Umjesto toga, Marković je iznio ideju da bude ugrađeno rješenje prema kojem specijalni tužilac daje mišljenje o kandidatu, kojeg predlaže direktor policije.

“Vijestima” je u Tužilaštvu rečeno da o tome niko sa njima nije razgovarao i da na tako nešto neće pristati. U Tužilaštvu su odlučni da se izbore za tim kakav su procijenili da im je potreban jer žele da u njemu imaju ljude kojima mogu da vjeruju i u čiji profesionalizam nemaju sumnju.

Izvori “Vijesti” ranije su kazali da se od Specijalnog tužilaštva mnogo očekuje i da su oni ušli u veoma ozbiljne i komplikovane istrage koje iziskuju maksimalnu posvećenost i da svi moraju igrati za isti tim, i tužioci i policija. Stojanović, navodno, “gura” u tim neke policijace koji su u najmanju ruku “diskutabilni”.

Više izvora "Vijesti”, i iz policije i iz Tužilaštva, tvrde da između specijalnog tužilaštva i vrha policije vlada nepovjerenje. Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića početkom decembra je održan sastanak sa Katnićem i Stojanovićem oko problema u vezi sa imenovanjem šefa policijskog tima.

Stojanović se ni tada nije saglasio da se za šefa specijalnog policijskog tima imenuje Radonjić.

"Vjerujem da će se na čelu Policijskog odjeljenja naći osoba koja u potpunosti dijeli Katnićeve profesionalne kriterijume, jer u tom slučaju, uspjeh neće izostati. To što Glavni specijalni tužilac insistira na kvalitetnom rješenju mogu samo da podržim”, kazao je u prošle sedmice vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.