Indija: Milijardu ljudi ima mobilni telefon

Za mnoge ljude u Indiji mobilni telefon predstavlja jedino sredstvo za pristup internetu, budući da su smartfoni prevazišli kućne računare koji su ranije bili uobičajeno sredstvo za izlazak na mrežu

105 pregleda0 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
03.01.2016. 08:44h

Indija je u oktobru registrovala milijarditog pretplatnika mobilnog telefona, saopštio je državni telekomunikacion regulator.

Oni su naveli značaj svog brzorastućeg tržišta mobilne telefonije, drugog najvećeg u svijetu poslije Kine, prenosi Tanjug.

Pretplate u mobilnoj telefoniji ekspodirale su u Indiji u posljednjih nekoliko godina budući da je agresivno smanjenje troškova telekom provajdera oborilo cijene, što je rezultiralo najjeftinijim tarifama u svijetu.

Broj mobilnih pretplatnika je porastao skoro za sedam miliona u oktobru u odnosu na septembar nadmašivši jednu milijardu ljudi, i dostigavši nivo koji je Kina ostvarila 2012. godine, saopštile su indijske državne regulatorne vlasti.

"Vrlo smo ponosni na to. To reprezentuje jednu osposobljenost, poslovnost i tehničku-obrazovanost Indije", rekao je ministar za komunikacije Ravi Šankar Prasad.

Navedeni broj pretplatnika, međutim, ne znači da Indija ima milijardu pojedinačnih korisnika mobilnih telefona, s obzirom da mnogi stanovnici te zemlje imaju više od jednog telefona.

U siromašnijim indijskim državama, kao što je Bihar, penetracija telefonskih priključaka na svakih 100 stanovnika je manja od 54 odsto.

Za mnoge ljude u Indiji mobilni telefon predstavlja jedino sredstvo za pristup internetu, budući da su smartfoni prevazišli kućne računare koji su ranije bili uobičajeno sredstvo za izlazak na mrežu.