Kim: Spremni za rat, ali radimo na regionalnoj stabilnosti

Sjevernokorejski lider poručio je danas, u obraćanju sunarodnicima povodom Nove godine, da je podizanje životnog standarda njegov glavni prioritet, te da je neophodno napraviti preokret u ekonomskom razvoju zemlje

0 komentar(a)
Kim Džong-Un, Foto: Beta/AP
01.01.2016. 17:40h

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un izjavio je danas da je spreman za rat ako ga isprovociraju strane sile, ali nije pomenuo da bi u tom slučaju Pjongjang mogao da upotrijebi nuklearno oružje ili rakete dugog dometa.

"Nastavićemo da radimo strpljivo na postizanju mira na Korejskom poluostrvu i na regionalnoj stabilnosti. Ali ako nas agresivne strane sile i provokatori i malo taknu, nećemo im oprostiti i odgovorićemo nemilosrdno, svetim ratom pravde", rekao je Kim na sastanku sa vojnim zvaničnicima, prenosi AP.

Takve izjave manje su provokativne od nekih koje je sjevernokorejski lider davao ranije, ocjenjuje Raša tudej.

U decembru je Pjongjang tvrdio da je razvio hidrogenu bombu koju bi mogao da koristi zajedno sa nuklearnim bojevim glavama, za odbranu svog suvereniteta.

Ranije danas Kim u svom polučasovnom televizijskom govoru nije govorio o programu nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, mada je pomenuo značaj razvijanja "različitih" jurišnih vojnih opcija.

Sjevernokorejski lider poručio je danas, u obraćanju sunarodnicima povodom Nove godine, da je podizanje životnog standarda njegov glavni prioritet, te da je neophodno napraviti preokret u ekonomskom razvoju zemlje.

On u svom polučasovnom televizijskom govoru nije govorio o programu nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, mada je pomenuo značaj razvijanja "različitih" jurišnih vojnih opcija, prenosi AFP.

"Korejska radnička partija daje glavni prioritet poboljšanju životnog standarda ljudi među milionima drugih nacionalnih zadataka", rekao je Kim.

On je istakao potrebu za unapređenjem proizvodnje i neefikasnosti u nizu sektora, od energetike do poljoprivrede, stočarstva i ribarstva.

Kim je istovjetna obećanja dao i u tri svoja ranija obraćanja povodom Nove godine, a danas nije iznio mnogo podataka o tome kakvu politiku namjerava da sprovede kako bi postigao svoje ekonomske ciljeve.

Otkako je došao na vlast poslije smrti svog oca Kim Džong-Ila krajem 2011, Kim Džong-Un prioritet daje ekonomskom razvoju, za razliku od svog oca koji je uglavnom bio fokusiran na vojsku, zaključuje francuska agencija.