Švajcarci će dobijati mjesečno preko 2.000 eura radili, ne radili?

Ideja je da građani više svoga vremena mogu da posvete stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne finansijske potrebe za hranu, komunalije...

60 pregleda0 komentar(a)
švajcarski franak, Foto: Shutterstock.com
30.12.2015. 15:20h

Da li će Švajcarska postati prva zemlja na svijetu koja će svojim građanima davati platu bez obzira na to rade li ili ne?

Švajcarski građani za šest mjeseci izlaze na birališta i na referendumu će glasati da li su saglasni s predlogom da svaki odrasli građanin, zaposleni i nezaposleni, od države dobije temeljni fiksni mjesečni dohodak.

Predlog je da temeljna plata iznosi 2.500 franaka za odrasle (2.300 eura svaki mjesec), dok bi penzioneri i djeca dobijali manje.

Ideja je da građani više svoga vremena mogu da posvete stvarima koje ih zaista zanimaju, a ne da cijelo vrijeme razmišljaju kako će zadovoljiti osnovne finansijske potrebe za hranu, komunalije... Da bi finansirala temeljni dohodak, Švajcarska bi morala da uvede veće poreze za najbogatije.

Istom idejom vodi se i vlada u Finskoj koja je najavila uvođenje temeljnog dohotka za sve građane od 800 eura. Finci su najavili da će pilot-projekat početi 2017. godine.

Obim zajmova odobrenih privatnom sektoru eurozone porastao je u novembru u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci Evropske centralne banke (ECB).

N1.info