Zeković: U sastav OIK se mora imati povjerenja

U toku je, podsjeća Zeković, parlamentarni dijalog o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore

5 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
29.12.2015. 20:17h

Šef odborničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, reagujući na saopštenje Opštininskog odbora (OO) Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da je, u susret sjednici Skupštine opštine (SO), uputio dopis predsjedniku te stranke u Kolašinu, pozivajući ga da izmijene predlog sastava Opštinske izborne komisije (OIK), kako bi omogućili pozitivno izjašnjavanje svih odbornika.

“U tom dopisu sam ga podsjetio da smo na sjednici SO Kolašin od prošle godine na moj predlog skinuli tu tačku sa dnevnog reda, kako bi izbjegli izvjesno negativno izjašnjavanje o kandidatima koje su predložili, jer je više odbornika parlamentarne većine saopštilo da su predloženi kandidati apsolutno neprihvatljivi. Ne kao predstavnici DPS-a, niti u ličnoj ravni, već kao dosadašnji članovi OIK-a koji su nezakonitim radnjama, protivno odlukama Državne izborne komisije i Ustavnog suda onemogućavali proglašavanje izbora i konstituisanje SO Kolašin punih pola godine“, navodi Zeković u reagovanju.

Prema njegovim riječima, “predloženi sastav je i nakon odluka Državne izborne komisije (DIK) i Ustavnog suda svjesno istrajavao na nezakonitostima, saopštavajući i pokazujući da su im partijske direktive važnije od zakona.” U toku je, podsjeća Zeković, parlamentarni dijalog o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, a miminum tih uslova je, naglašava on, “ uvjerenje svih učesnika da ce organi za sprovođenje izbora raditi zakonito i da neće odbijati da proglase rezultate izbora, kada su partije koje su ih predložile njima nezadovoljne.”

“Zakon jasno definiše predlagače članova OIK-a i pravo DPS-a u tom smislu niko ne spori. Takođe, partije ne mogu samo delegirati svoje predstavnike u OIK, kao što mogu opunomoćene predstavnike izborne liste, već je pravo izbora dato skupštini, jer sastav Komisije mora biti takav da svi subjekti vjeruju da će garantovati zakonito sprovođenje izbora. S obzirom na navedeno iskustvo, sa predloženim sastavom, takvo uvjerenje je nemoguće imati“, kazao je šef odborničkog kluba SDP-a.

On podsjeća da je na sjednici lokalnog parlamenta, saopštio s kolegama iz DPS-a da će bilo koji njihov predlog koji zadovoljava zakonske uslove i nema hipoteku članstva u dosadašnjoj OIK imati podršku parlamentarne većine. Međutim, kako kaže, DPS je to odbio. Ta stranka, poručuje Zeković, “sada javnosti treba da objasni da bi zbog unutarpartijskog razračunavanja izdejstvovali izvjesno negativno izjašnjavanje Skupštine o predloženim kandidatima ili da obezbijedi resusrse za zloupotrebe za predstojeće izbore.”

“Umjestošsto kritikuju Skupštinu, koja se zbog nezakonitog rada njihovih predstavnika nije mogla konstituisati pola godina, zato što odbija da izabere identičan sastav, treba da odgovore zašto insistiraju na kandidatima za koje su i DIK i Ustavni sud utvrdili da rade nezakonito. Zato, ukoliko zaista žele da otklonimo problem, kome su opet oni uzrok, još jednom ih pozivamo da predlože bilo koje, naglašavam bilo koje, predstavnike koji zadovoljavaju zakonske uslove i nemaju hipoteku članstva u dosadašnjoj OIK i oni ce imati našu podršku", zaključuje šef kluba odbornika SDP-a u SO Kolašin.