Performans prosvjetara i zdravstvenih radnika u Baru: Jelka okićena praznim obećanjima

Predsjednik Opštine Zoran Srzentić ovim povodom rekao je na sjednici SO da je sa direktorima barskih škola prošlog četvrtka bio kod ministra prosvjete u Podgorici i da je tamo dogovoreno više koraka u cilju konačnog rješavanja problema

60 pregleda0 komentar(a)
28.12.2015. 15:31h

U znak protesta zbog sedam godina čekanja na useljenje u stanove koje su kupili u zgradi A6, barski prosvjetni i zdravstveni radnici, zajedno sa aktivistima barskog ogranka pokreta Alternativa, održali su novi performans „Ispraćaj sedam godina i doček osme“ ispred zgrade Opštine Bar, a odbornicima SO Bar koja danas zasijeda, dijelili su flajere „Urbana legenda o zgradi A6“ u kojoj su taksativno podsjetili na hronologiju svojih muka.

Oni su pred ulazom u Opštinu okitili novogodišnju jelku natpisima kojima su jasno poručili šta misle i šta očekuju - „Đe ima volje ima i načina“, „7 godina zaboravljeni“, „Mi nemamo đe natrag“, „Krediti ostaju potomcima“, „7 godina omče oko vrata“, „Rođeni 2007. idu u III razred“, „Zdravlje= zdravstvo“, „Kuća bez vrata“, „Jedna Vlada 2 ministarstva“ i „Ovo nema niđe“.

"Poenta cijele ove priče je – obećana zemlja - obećani stanovi - ovo nema niđe. Da smo barem nešto u svemu ovome izmislili", rekao je Darko Janković koji je sa Bojanom Rukavinom iz Alternative kitio jelku.

Janković je zahvalio svima koji su došli da podrže mirni protest građana kojim je Baru i Crnoj Gori poslata nova poruka.

"Obećavamo da ćemo nastaviti građanske akcije kako dolikuje ovim radnicima i učiniti sve što je u našoj moći, jer ulazimo već u osmu godinu čekanja", kazao je Janković.

Aludirajći na to da su vrata skupštinske sale u ulazu zgrade u kojem su političke organizacije prvi put poslije dugo vremena tokom sjednice SO bila zaključana, on je poručio da za tim nije bilo nikakve potrebe „jer mi nismo došli da bi kršili javni red i mir, niti narušavali rad SO i države, daleko bilo“.

Predsjednik barskog sindikata prosvjete Mićo Baltić rekao je novinarima da je grupa prosvjetara u petak razgovarala sa svojim resornim ministrom „koji je obećao da će do Nove godine za stanove biti uključeni voda i struja“, da je potvrđeno da je obezbijeđen novac za završetak zgrade, ali, „traži se modus da se ta sredstva usmjere na zakonit način“.

Članica Koordinacionog odbora stanara Senka Rastoder iz SSCG istakla je da je ovo bio miran i civilizovan građanski protest, te da se na ovome neće stati dok se ne riješi gorući problem građana koji umjesto da otplaćuju svoje stanove skoro osam godina i dalje plaćaju kiriju. Sve vrijeme performansa, na licu mjesta bila je i policija u civilu.

Predsjednik Opštine Zoran Srzentić ovim povodom rekao je na sjednici SO da je sa direktorima barskih škola prošlog četvrtka bio kod ministra prosvjete u Podgorici i da je tamo dogovoreno više koraka u cilju konačnog rješavanja problema.

"Novi sastanak imaćemo u utorak ujutro, sa EPCG treba da dogovorimo da se zgradi odmah priključi struja. Osnovni problem je kako prebaciti novac podizvođačima radova na zgradi, jer je izvođač radova ZIB u stečaju", rekao je Srzentić.

Odbornik DEMOS Srđan Kalinić na to je reagovao podsjećanjem da je Srzentić istovjetnu argumentaciju nezavršetka radova na zgradi iznio prije tačno godinu dana na Kolegijumu predsjednika SO.

"Zašto ništa nije urađeno za ovih 12 mjeseci? Znamo da nije samo opština kriva za sve ovo, ali, nađite konačno načina da se riješi ova agonija. Ministar zdravlja čak ne nalazi za shodno kada dođe u Bar ni da pomene ovaj problem", rekao je Kalinić.

Srzentić je replicirao da je na sastanku istim povodom ranije kod potpredsjednika Vlade Lazovića imao još žučniju argumentaciju kada je u pitanju položaj zdravstvenih i prosvjetnih radnika, i dodao da insistira da se situacija sada rješava „jer ima novca, a ako se do nove godine on ne iskoristi za ovu namjenu, ide u budžet za 2016. za penzije“.

Galerija