Rublja pala na najniži nivo ove godine

Ruska valuta je na puta da doživi treći godišnji pad pošto je vrijednost nafte pala na jedanaestogodišnji minimum, dok SAD i evropske zemlje ne odustaju od sankcija Moskvi zbog angažovanja u ukrajinskoj krizi

4 komentar(a)
Rublja, Foto: Shutterstock
28.12.2015. 13:03h

Ruska rublja je pala na najniži nivo ove godine s nastavkom pada cijena nafte i spekulacijama da će ruska valuta biti dodatno pogođena upumpavanjem novca u kompanije i banke na kraju godine, prenosi danas agencija Blumberg (Bloomberg).

Rublja je u podne bila na gubitku 2,2 odsto u odnosu na dolar, što je treći dan pada za redom. Današnji pad rublje je najveći pad valute zemalja u razvoju, a ove godine je izgubila 19 odsto vrijednosti.

Ruska valuta je na puta da doživi treći godišnji pad pošto je vrijednost nafte pala na jedanaestogodišnji minimum, dok SAD i evropske zemlje ne odustaju od sankcija Moskvi zbog angažovanja u ukrajinskoj krizi.

Dodatni pritisak dolazi krajem godine kada rusko ministarstvo finansija obično povećava potrošnju kako bi kompanije dobile gotovinu u rubljama koje mogu promijeniti za dolare i eure, rekao je analitačar u Nordea banci Denis Davidov.