Trećina mladih Danaca imalo iskustva sa samopovrjeđivanjem

"Ogroman pritisak (okoline) i očekivanja od mladih danas se umnogostručuju i uvećavaju preko socijalnih medija i imaju zarazan efekat", ističe Mol

535 pregleda0 komentar(a)
žilet, Foto: Shuterstock
28.12.2015. 13:01h

Skoro svaki treći mladi Danac namjerno je sebi nanio povredu, pokazalo je istraživanje danskog Naučnog centra za poremećaje u ishrani i samopovrjeđivanje.

Prema istraživanju tog centra, 11 odsto anketiranih ispitanika je, u nekom trenutku, namjerno sebi nanijelo povredu, dok je taj broj među mladima čak tri puta veći, odnosno njih 32 odsto starosti između 18 i 25 godina se samopovrijedilo.

Danski dnevnik Kristeligt Dagblad prenosi da je ova pojava prije samo desetak godina bila tek redak individualni fenomen, dok je danas, naročito među populacijom mladih žena i djevojaka, postala svojevrsna alarmantna epidemija.

Bo Mol, profesor psihologije na Alborg Unverzitetu i pisac knjige "Samopovrjeđivanje - psihologija i tretman", ocijenio je da se ta pojava "širi baš kao prava zarazna epidemija, prije svega zahvaljujući internetu i socijalnim medijima".

"Ogroman pritisak (okoline) i očekivanja od mladih danas se umnogostručuju i uvećavaju preko socijalnih medija i imaju zarazan efekat", ističe Mol i upozorava na opasanost da ovakvi vidovi ponašanja, gdje se osjećaj nemoći izražava posredstvom bola, mogu da postanu društvena svakodnevica.