Demos formirao Tim građanske solidarnosti mladih

Dajković je poručio da će TGSM pomagati građanima u nevolji i ubuduće, i pozvao sve koji su ugroženi da im se jave

17 komentar(a)
Demos, Foto: Demos
24.12.2015. 13:14h

Izvršni odbor DEMOS-a formirao je Tim građanske solidarnosti mladih (TGSM) koji će se, kako je saopšteno, primarno baviti pomaganjem građanima u nevolji, javnom podrškom i pružanjem pravne pomoći.

To SOS tijelo, čiji će rukovodilac biti član Izvršnog odbora DEMOS-a Vladislav Dajković, baviće se i obezbjeđivanjem neophodne komunikacije sa medijima, značajnim humanitarnim organizacijama i međunarodnim adresama.

„TGSM predstavlja mobilna ekipa od deset mladih članova DEMOS-a, koji će svakodnevno pratiti socijalnu situaciju i locirati najozbiljnije probleme na nivou cijele Crne Gore, predlagati strategije za najefikasnije rješavanje problema i upućivati se direktno na teren“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u cilju što veće uspješnosti rada tog tijela, predviđeni sastanci sa svim formalnim i neformalnim grupacijama u CrnojGori, kako bi kroz zajedničku saradnju skrenuli pažnju i pomogli najugroženijim građanima.

Dajković je, obrazlažući namjere novoformiranog tima, podsjetio da je, prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, broj nezaposlenih u Crnoj Gori 40 hiljada.

„Nezvanično, broj se popeo na vrtoglavih 50 hiljada. Od toga, nezaposleni visokoškolci, magistri i doktori nauka, čine deset hiljada. Umjesto najavljenih premijerovih 40 hiljada novih radnih mjesta, dobili smo taj isti broj, nažalost neradnih“, naveo je Dajković.

Prema njegovim riječima, premijer Milo Đukanović je, u svom stilu, još jednom pokazao prezir prema sopstvenim građanima, ponajviše izjavom da svog sina nije školovao za rad u državnom sektoru. „Da je odavno prešao sa riječi na djela, pokazuje i činjenica je prvo zanimanje njegovog sina – investitor“.

„Ovi podaci, nažalost, opravdavaju našu namjeru da svom snagom pomažemo ljudima i govore kako je TGSM zapravo nastao u pravo vrijeme“, kazao je Dajković.

Kako je naveo, ekonomija je devastirana, javni dug je u poslednjih deset godinaporastao sa 800 miliona na tri milijarde EUR, politički sistem je suspendovan zahvaljujući nelegitmnoj vladi, povremenim angažovanjem opozicije u parlamentu i nefunkcionalnim institucijama, a broj nezaposlenih najbolje svjedoči o katastrofalnoj socijalnoj situaciji.

„Ipak, sve navedeno je na neki način gurnulo u zapećak one građane kojima je pomoć najpotrebnija, one čiji vapaji ne dopiru do javnosti“, smatra Dajković.

On je kazao da je u posljednjih nekoliko sedmica, Tim mladih DEMOS-a je svojim simboličnim i skromnim prisustvom na raznim vidovima građanskih protesta, iskazao punu solidarnost sa najugroženijim građanima, koji su nerijetko branili, ne samosvoje interese, već i svoje ustavno pravo na goli život.

„Počevši sa podrškom bjelopoljskim očevima koji su tražili odgovornost zdravstvenih institucija, preko sprječavanja iseljenja porodice Vlahović iz Zagoriča, koju je nesavjesna lokalna vlast htjela da izbaci na ulicu sa djecom, pa do podrške barskim porodicama koje ne mogu da se usele već devet godina u svoje stanove, koje pritom uredno otplaćuju svakog mjeseca, na skroman i nenametljiv način stali su u odbranu ugroženih, ali i zaboravljenih građana“, naveo je Dajković.

On je poručio da će TGSM pomagati građanima u nevolji i ubuduće, i pozvao sve koji su ugroženi da im se jave.

„Naša ljudska i građanska dužnost je da podijelimo mogućnosti i brigu sa onima kojima je to najviše potrebno“, zaključio je Dajković.