Da li ovako zvuče zaljubljeni grbavi kitovi?

Još uvijek ne znamo kakva je funkcija pjesme kitova – je li ona upućena ženkama ili drugim mužjacima

66 pregleda0 komentar(a)
grbavi kitovi, Foto: Screenshot (YouTube)
21.12.2015. 18:10h

Naučnici su u blizini havajskog ostrva Maui zabilježili zanimljive zvukove tokom susreta mužjaka i ženke kita – prvi put na frekvenciji nižoj i od 40Hz!

Najnovije otkriće u vezi s ovom vrstom toliko je neobično da stručnjaci još uvijek nisu sigurni kakvu ulogu taj zvuk ima u komunikaciji grbavih kitova. Jedno je sigurno – ono što su zabilježili u blizini Mauija nimalo ne podsjeća na snimke sa čuvenog albuma „Pjesme grbavog kita“ iz 1970. godine.

Naime, ovi zvuci su tako niske frekvencije da podsjećaju na „slušanje otkucaja srca stetoskopom“, objašnjava Džim Darling, biolog Fonda za kitove na Mauiju.

„Još uvijek ne znamo kakva je funkcija pjesme kitova – je li ona upućena ženkama ili drugim mužjacima – a niko još nije definitivno pripisao neki određeni zvuk ženkama“, kazala je Alison Stimpert, ekolog kalifornijske Pomorske laboratorije u Mos Landingu.

Ova teorija povlači dodatna pitanja. Ukoliko ženki pripišemo ovu „pjesmu“, ne možemo da se ne zapitamo koriste li je one da privuku ili da otjeraju od sebe mužjaka, objašnjavaju istraživači.

Stručnjaci ističu da je najbolje uživati u ovom snimku pomoću slušalica

Izvor: Nacionalna geografija