Ove zemlje mogu biti primjer svima: Male, ali energetski giganti

Lesoto dobija 100% električne energije iz kaskade brana koje imaju dovoljno kapaciteta za izvoz energije u Južnu Afriku

1 komentar(a)
energija, klima, Foto: Shutterstock
18.12.2015. 09:33h

Neke države shvatile su značaj obnovljivih izvora energije i uspješno se uhvatile u koštac sa klimatskim promjenama. Pročitajte koje zemlje svijeta mogu da budu dobar primjer ostalim.

Urugvaj dobija 94,5% električne energije iz obnovljivih izvora. Pored starih hidroelektrana, velike investicije u vjetroelektrane, biomasu i solarne energane, u posljednjih nekoliko godina, povećale su udio obnovljivih izvora do 55%, u poređenju sa globalnim prosjekom od 12% (oko 20% u Evropi).

Kostarika je postigla rekord ove godine sa 94 uzastopna dana bez korišćenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, zahvaljujući mješavini od oko 78% hidropotencijala, 12% geotermalne i 10% energije vjetra. Vlada ove zemlje je postavila cilj da koristi 100% obnovljive energije do 2021. godine, iako je transport još uvjek problematičan.

Island ima prednost vulkana, što je omogućilo dodatne izvore geotermalne energije, koja omogućava grijanje za 85% teritorije te zemlje, koja zahvaljujući hidroenergiji ostvaruje 100% potražnju za električnom energijom. Island je inače najveći proizvođać zelene energija po glavi stanovnika u svijetu.

Paragvaj ima jednu veliku hidroelektranu na Itaipu, koja snabdijeva ovu zemlju sa 90% električne energije.

Lesoto dobija 100% električne energije iz kaskade brana koje imaju dovoljno kapaciteta za izvoz energije u Južnu Afriku.

Butan obiluje izuzetnim hidroenergetskim resursima koji generišu 40% više električne energije nego što im je potrebno i koja se stoga izvozi. Ipak pretjerano oslanjanje na jedan izvor energije poput vode može biti problem u budućnosti. Za vrijeme suša ova zemlja mora nadomjestiti energiju uvozom iz Indije.

Izvor: CZIP