Policijska akademija postaje fakultet, MUP će zaposliti sve diplomce

Konjević je kazao da školovanje jednog polaznika Policijske akademije te dvije godine državu košta 15.000 eura

137 pregleda0 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
17.12.2015. 18:06h

Policijsku akedemiju u Danilovgradu treba vratiti u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, njen rad treba unaprijediti kako bi umjesto više škola postala fakultet, MUP svim diplomcima treba da garantuje zaposlenje ali i da odlučuje koliko će kandidata biti upisano, kazao je ministar Raško Konjević obrazlažući glavne zaključke Analize stanja prijema, napredovanja, obrazovanja i obuke policijskih službenika sa planom mjera za unapređenje postojećeg stanja.

On je naveo da sada imaju dobru saradnju sa Ministarstvo prosvjete u vezi rada Policijske akademije, ali da bi bilo bolje da ona bude dio MUP-a.

Konjević je kazao da školovanje jednog polaznika Policijske akademije te dvije godine državu košta 15.000 eura, zbog čega bi trebalo, kada se već daje toliki novac, diplomcu garantovati posao u policiji s tim što bi MUP ubuduće u skladu sa potrebama određivao broj polaznika koji mogu da upišu tu školu. On je naveo i da će biti potreban leks-speijalis zakon za Policijsku akademiju, zbog specifičnosti te ustanove.

Ministar je naveo da je cilj ubuduće napredovanja u policiji neće zavisiti samo od školske spreme i godina staža već da će oni koji žele da napreduju morati da se javljaju na interne ispitne konkurse kako bi pred komisijom polagali za taj viši rang.

Konjević je kazao i da se predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je Vlada usvojila, žele riješiti problemi u radu lokalne samouprave koji su do sada uočeni. Naveo je da su preciznije definisane nadležnosti gradonačelnika i skupština opština, kao i rokovi za preduzimanje radnji iz njihove nadležnosti.