Ko su fudbalska otkrovenja sezone?

Prva četiri mjeseca sezone 2015/16 obilježio tandem Lestera, mladi Juventusov Argentinac, napadač Borusije, golman Valensije, lider Grofove zvezde...

2 komentar(a)
Džejmi Vardi, Foto: Reuters
16.12.2015. 18:38h

Svaka nova fudbalska sezona izbaci i neke nove asove, igrače koji iz drugog plana zablistaju na najvećoj sceni.

Tako je prva četiri mjeseca sezone 2015/16 obilježio tandem Lestera Vardi – Mahrez, mladi Argentinac Paolo Dibala nosi Juventus ka vrhu Serije A nakon slabog starta, evropska fudbalska javnost zainteresovala se za mladog srpskog vezistu Marka Grujića...

Ko su otkrovenja sezone..

DŽEJMI VARDI

28 godina, Lester

Lester je lider Premijer lige, a Vardi lider Lestera. Momak koji igra tek drugu sezonu u Premijer ligi, a nije ni tako mlad (28 godina), prvi je strijelac šampionata – na 16 mečeva postigao je 15 golova, koliko Mesi i Ronaldo zajedno u Primeri.

Usput je i oborio rekord Ruda van Nistelroja po broju uzastopnih mečeva na kojima je dao gol – 11 puta zaredom Vardi se upisao u strijelce.

Postao je reprezentativac, pritisak javnosti na selektora Hodžsona da bude prvi špic na Evropskom prvenstvu je ogroman.

RIJAD MAHREZ

24 godine, Lester

Da nema Rijada Mahreza ne bi bilo ni Vardija. Alžirac je, takođe, eksplodirao ove sezone, prvi je asistent lige (sedam gol-dodavanja), a postigao je 11 golova.

Sjajan tehničar, eksplozivan, vješt u driblingu, za bivšeg igrača francuskog Avra do sada nijedna odbrana Premijer lige nije našla rješenje.

PAOLO DIBALA

22 godine, Juventus

Za razliku od Vardija i Mahreza, Paolo Dibala nije „pao s neba“. Odavno je mladi „gaučo“ prepoznat kao talenat, sa 18 godina stigao je u Evropu, a Palermo je za njega 2012. godine platio argentinskom Institutu čak 12 miliona eura.

Poput Kavanija, Dibala je na Siciliji sticao iskustvo, a odlaskom Teveza za njega se otvorilo mjesto u Juventusu, koji ga je platio 32 miliona.

Osam golova postigao je do sada u Seriji A (više od Morate, Mandžukića i Zaze zajedno), kada se ustalio u prvom timu, Juve je vezao šest pobjeda i krenuo ka vrhu.

PJER EMERIK OBAMEJANG

26 godina, Borusija Dortmund

Poznat kao najeksplozivniji fudbaler na svijetu (30 metara istrči za 3,7 sekundi), Obamejang je golgeterski eksplodirao u trećoj sezoni u Bundes ligi. Na 16 utakmica u prvenstvu postigao je 18 golova za Borusiju, a sedam na osam mečeva u Ligi Evrope.

Pored 26-godišnjeg reprezentativca Gabona, još samo Robert Levandovski prosječno postiže više od jednog gola po utakmici.

MARKO GRUJIĆ

19 godina, Crvena zvezda

Zvezde nema na evropskoj sceni, ali o Marku Grujiću priča fudbalska Evropa. Ljetos je sa omladinskom selekcijom Srbije postao šampion svijeta, a ove sezone lider je na terenu ekipe koja je oborila rekord po broju pobjeda u prvenstvu i praktično obezbijedila titulu već na polusezoni, iako ima samo 19 godina.

Univerzalac na sredini terena, opasan pred golom, strahovitog šuta – kako trenutno stvari stoje, od naredne sezone talenat će nadograđivati u Liverpulu.

ODION IGALO

26 godina, Votford

Sa 17 godina, Igalo je stigao u Evropu, preko norveškog Lina, Udinezea, Ćezene i Granade, u ljeto 2014. godine došao u Votford, i predvodio tim iz Londona do plasmana u Premijer ligu, sa 20 golova u Čempionšipu.

Elitni engleski rang nije bio preveliki izazov za 26-godišnjaka iz Lagosa. Već je postigao 10 golova, postao je i reprezentativac Nigerije, kod novog selektora Sandeja Oliseha.

HAUME DOMENEK

25 godina, Valensija

U turbulentnoj sezoni Valensije, Haume Domenek je svijetla tačka – 25-godišnji golman slučajno je dobio šansu, prvi put u karijeri pojavio se na najvećoj sceni (do ove sezone nije imao ni minut u Primeri), a ne bi bilo iznenađenje da se nađe na spisku Del Boskea za nastup na Evropskom prvenstvu.

Stao je na gol nakon povrede Novozelanđanina Rajana i primio samo 11 golova na 13 mečeva. Samo je Jan Oblak bolji u toj kategoriji, ali Atletiko ima bolje defanzivce od Valensije...