Na Gorici posječena četiri čempresa stara četrdesetak godina

Na istom mjestu tokom ljeta bila dva požara

52 pregleda8 komentar(a)
Gorica, čempresi, Foto: Ivan Čađenović
16.12.2015. 18:06h

Nepoznati počinioci posjekli su četiri čempresa, stara četrdesetak godina, na padinama brda Gorica iznad Ulice Veliše Mugoše kod Vezirovog mosta u Podgorici.

Reporter “Vijesti” juče je vidio oborena zelena stabla dužine do pet metara, a po mirisu smole, moglo se zaključiti da su čempresi nedavno posječeni.

Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, koji su pronašli posječena stabla, i gradsko “Zelenilo” podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog nelegalne sječe stabala.

“Kasno juče dobili smo fotografije posječenih stabala čempresa. Posječena su četiri zdrava, velika i najmanje 40 godina stara čempresa”, kazao je predstavnik Udruženja Zoran Bojović.

Sumnja se da je riječ o organizovanom devastiranju dijela brda iznad Vezirovog mosta, jer su se na istoj lokaciji u kratkom periodu tokom ljeta dogodila dva požara.

“Odsječena stabla se nalaze na rubu opožarenog dijela brda od septembra i avgusta. Dakle, više je nego jasno da se radi o namjeri da se ovaj dio brda devastira, očisti od šume i vjerovatno, u nekoj bližoj budućnosti, "urbanizuje". Prostor koji je ljetos zahvatio požar dug je nekih 400 metara i nalazi se na samom rubu guste šume. Upravo je to jedan od provjerenih metoda kako oteti Gorici površinu”, kazao je Bojović.

Na pedesetak metara od odsječenih stabala nalazi se pilana, a radnici su “Vijestima” kazali da ne znaju ko je mogao odsjeći čemprese.

Direktorica „Zelenila” Radmila Vujošević kazala je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica, što je uobičajena procedura u ovakvoj situaciji, ali da su nemoćni da učine više.

Ona je kazala da je ovo prvi slučaj nelegalne sječe na Gorici u proteklih nekoliko godina, dok su prošle godine najveće sječe zabilježene na Ćemovskom polju.

Bojović je najavio da će njegovo Udruženje preduzeti dodatne aktivnosti da se taj dio brda zaštiti.