Na zlatnu godišnjicu opet protiv Norveške

88 pregleda6 komentar(a)
Crnogorske rukometašice, Foto: Beta/AP
14.12.2015. 22:35h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - I ovaj 16. decembar, kao onaj prije tri godine, biće rezervisan za rukometni spektakl, za još jedan nezaboravni duel Crne Gore i Norveške. Na godišnjicu osvajanja titule šampiona Evrope, „lavice” će se sudariti sa najvećim rivalom u četvrtfinalu 22. Svjetskog prvenstva.

Do prvog plasmana među osam najboljih ekipa na planaternim šampionatima i obezbijeđene vize makar za kvalifikacije za Olimpijske igre, tim Dragana Adžića se izborio pobjedom nad Angolom (38:28). Time su konačno zaboravljeni šokovi iz Brazila i Srbije, kada su Španija, odnosno Danska, raspršili snove o medalji sa jedinog takmičenja sa kojeg „crvene” nemaju odličje. San će i dalje trajati, nadamo se i nakon srijede veče...

Spektakularan početak, pa uspavanost

Početak je bio spektakularan - gol svakog minuta i ogromnih 10:2, a zatim i 11:3. Ogromno vođstvo je uljuljkalo „lavice”, koje kao da su uronile u san, što su izuzetno brze Angolke kaznile serijom 5:0 za 11:8. Adžić je morao da zove svoje izabranice ne na minut odmora, već buđenja. I uspjelo je - Jovanka Radičević je dala dva gola sa pozicije pivota, jedan je postigla Katarina Bulatović i brzo je bilo šest razlike (14:8), a uskoro i sedam (17:10), nakon pete realizovane od šest kontri u prvom poluvremenu.

Jovankin gol sa dvije igračice manje uvod u kanonadu

Angola je držala priključak zahvaljujući čestim isključenjima „lavica” (ukupno 18 minuta), ali je njen otpor konačno slomljen u 42. minutu spektakularnim potezom Jovanke Radičević - djevojka koja je na ovom Svjetskom prvenstvu jedino desno krilo, a često igra i na poziciji pivota, u napadu četiri na šest se podigla sa pozicije desnog beka i preko bloka rivala pogodila rašlje Kristine Blanko za 25:18.

Uskoro je dostignuta dvocifrena razlika (32:22), a u 55. minutu je bilo rekordnih plus 12 (36:24). Ogromna razlika je omogućila Adžiću da u posljednjih 15-ak minuta polako izvodi iz igre glavne snage, a u završnom minutu je i Itana Grbić dala prvi gol na Svjetskom prvenstvu za konačnih 38:28.

Selidba u Kolding, srećno mjesto

„Crvene” će sjutra u 9 časova na dva dana napustiti Herning i prebaciti se u Kolding, gdje će sjutra igrati sa Norveškom. Za taj grad, gotovo sve glavne poluge u reprezentaciji Crne Gore vežu lijepe uspomene, pošto je Budućnost u njemu napravila veliki korak ka osvajanju Kupa pobjednika kupova.

Dragan Adžić, koji je 18. januara 2010. postao trener podgoričkog velikana, doveo je ekipu na megdan KIF Vejenu u prvom meču finala KPK i proslavio pobjedu. Tog 5. maja je, zanimljivo, meč počela ista postava koja je standardna na SP u Danskoj - Sonja Barjaktarović na golu, Majda Mehmedović i Jovanka Radičević na krilima, Suzana Lazović na crti, te Milena Raičević (tada Knežević), Marija Jovanović i Katarina Bulatović na bekovskim pozicijama! U „Morači” je 11 dana kasnije bilo 18:16 i evropski pehar se poslije četiri godine vratio u Podgoricu.

Crna Gora - Angola 38:28 (19:13)

Herning - "Jiske bank boksen". Gledalaca: 700. Sudije: Ku i Li (Južna Koreja). Sedmerci: Crna Gora 5 (5), Angola 7 (6). Isključenja: Crna Gora 18, Angola 6 minuta.

Crna Gora: Rajčić (četiri odbrane), Hasanić (odbrana i sedmerac), BARJAKTAROVIĆ (šest odbrana i sedmerac), B. Pavićević 3, RADIČEVIĆ 9, JOVANOVIĆ 5, Jauković 3 (1), Klikovac, LAZOVIĆ 2, BULATOVIĆ 6 (4), Ramusović, MEHMEDOVIĆ 7, Despotović, RAIČEVIĆ 2, Grbić 1.

Angola: Almeida (tri odbrane), BRANKO (sedam odbrana), VENANSIO 1, M. SANTOŠ, Mačado 4, Kailo, Monteiro, BERNARDO 11 (6), KIJALA, Andre, KARLOŠ 8, DOMBAĆE 1, Kazanga, Ž. Santoš, Vijegaš, Gijalo 3.