Zašto pas nakon kupanja trese vodu sa sebe ili se trlja o namještaj?

"Sa 300 miliona mirisnih senzora u nosu i čulom mirisa 40 puta snažnijim od ljudskog, psi drugačije osjećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše nekim psima smrdi"

65 pregleda3 komentar(a)
pas se kupa, kućni ljubimac Vilma, Foto: Damira Kalač
14.12.2015. 09:49h

Bez obzira da li kupate psa često ili rijetko sigurno ste primijetili kako nakon što izađe iz kade vaš pas kao da "poludi od sreće", sa sebe otresa vodu i/ili se trlja o namještaj. Zašto to radi?

Naučnih objašnjenja za ovakvo ponašanje nema, ali thedodo.com navodi nekoliko mogućih razloga.

Jedno od logičnih objašnjenja jeste da se radi o instinktivnoj reakciji jer pas želi da njegovo krzno bude suvo i toplo.

Takođe, opterećen vodom pas se osjeća neprijatno i da što prije želi da se riješi "tereta". Tu je riječ o klasičnom otresanju kad pas izađe iz vode, bez obzira izašao iz kade ili potoka.

Ipak, uz otresanje pseći izlazak iz kade ponekad prati i trljanje o namještaj. Tako pas sa sebe pokušava da ukloni neprijatne mirise.

Mohamad-Zadeh veterinar zaposlen u klinici DoveLewis Emergency Hospital objašnjava:

"Sa 300 miliona mirisnih senzora u nosu i čulom mirisa 40 puta snažnijim od ljudskog, psi drugačije osjećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše nekim psima smrdi."

Otresanje i trljanje o namještaj/tepih objašnjava i kao pokazivanje stresa jer ne vole svi psi kupanje. Oni koji ga vole pak navedenim ponašanjima pokazuju koliko su uzbuđeni.

Za kraj navedimo razlog zbog kojeg psi rade mnoge stvari, a to je pokušaj da se svide nama vlasnicima. Zašto? Zbog nagrade naravno.

Ono što je najvažnije jeste da zbog otresanja i trljanja vašeg ljubimca ne morate da jurite kod veterinara. Eventualno, promijenite šampon i naravno ne pretjerujte sa kupanjem psa.

Koliko često kupati psa? Postoje psi koji nemaju miris iako se nikad u životu nisu kupali. Učestalost kupanja zavisi od rase i najčešće dužine dlake i stanja kože, ali prosjek je jedno kupanje mjesečno.

Jer ako pas nema problema sa kožom ne postoji opravdan razlog da ga često izlažete šamponima. Kao što je već navedeno - ono što vlasnicima miriše, ne miriše nužno i psima.

Index.hr