Kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Svakog dana u svijetu od bjesnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše djece. Godišnje više od 50 hiljada osoba zaraženih bjesnilom izgubi život

126 pregleda0 komentar(a)
Lisica, bjesnilo, vakcina, Foto: Shutterstock.com
13.12.2015. 15:38h

Deveta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila počeće sredinom naredne sedmice, distribucijom mamaca sa vakcinama iz vazduha.

Iz Veterinarska uprava i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da će avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila preletjeti teritoriju Crne Gore i distribuirati mamce s vakcinama, izuzimajući vodene i urbane površine.

"U slučaju povoljnih vremenskih prilika vakcinacija će trajati pet do sedam dana. Bačeni mamci sa vakcinama mogu se naći u prirodi, i zato su potrebne određene mjere opreza", upozorava se u saopštenju.

Kako su objasnili ne treba dodirivati mamce sa vakcinom, jer su namijenjeni lisicama, a posebno važno je to objasniti djeci.

"Ako u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu", kaže se u saopštenju,

Navodi se da u slučaju da se dodirne mamac nezaštićenom rukom, treba dobro oprati ruke deterdžentom i vodom.

"Takođe, ako ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim pranja ruku, potrebno je da se obratite ljekaru. Dvije nedelje nakon vakcinacije, pse i mačke držite zatvorene i nemojte im dozvoliti, kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je zahvaljujući kampanji oralne vakcinacije divljih životinja u Crnoj Gori od 2012. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila kod životinja.

Podsjeća se da kampanja oralne vakcinacije lisica traje četiri godine u cilju zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnila kao i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja.

Cilj vakcinacije je i bolje pozicioniranju Crne Gore na međunarodnom tržištu, posebno u oblasti proizvodnje hrane, ali i drugim povezanim granama privrede.

Bjesnilo je virusno oboljenje centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) životinja i ljudi.

Primarno, to je bolest divljih i domaćih životinja, koja se na čoveka prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, najčešće ujedom.

Svakog dana u svijetu od bjesnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše djece. Godišnje više od 50 hiljada osoba zaraženih bjesnilom izgubi život.

Kampanja se sprovodi dva puta godišnje u jesen i na proljeće, a finansiraju je Crna Gora i Evropska unija.