Država plaća hranu studentima, ne i djeci u vrtićima

Nejasno je zašto država ne pomaže i predškolcima, s obzirom na to da oba vida obrazovanja nijesu obavezna i besplatna

13 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Igor Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
12.12.2015. 19:43h

Ishrana i smještaj studenata i đaka u studentskim domovima državu mjesečno košta oko četvrt miliona eura, a djece u vrtićima ni cent.

I dok se za ishranu u studentskim menzama izdvaja sedamdesetak eura mjesečno, za predškolce država ne daje ništa.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da ne dotiraju sredstva vrtićima za ishranu djece, već da to, “shodno propisima”, plaćaju roditelji.

Iz resora Predraga Boškovića nijesu precizno odgovorili zašto država pomaže visokoškolcima i manjem broju đaka smještenim u domovima, ali ne i predškolcima, iako oba vida obrazovanja prema Ustavu nijesu obavezna i besplatna.

Studenti za oko 22 eura, koliko mjesečno plaćaju ishranu u domu, dobijaju tri obroka, a djeca u vrtićima za duplo više novca dva i užinu.

Prema izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), više od pola novca koji roditelji plate za ishranu djeteta potroši se na plate zaposlenih i održavanje vrtića.

Revizori su prije oko dva mjeseca preporučili Ministarstvu i upravnim odborima predškolskih ustanova da razmotre opravdanost utvrđene visine troškova ishrane djece, ali se oni do juče nijesu zvanično oglasili po tom pitanju.

Iz Ministarstva prosvjete su pojasnili da ishrana u domovima mjesečno košta 92,70 eura.

“Učešće studenta i učenika u ukupnoj cijeni iznosi 22,20 eura mjesečno, a Ministarstvo prosvjete dotira sa 70,50 eura na mjesečnom nivou”, odgovoreno je “Vijestima”.

DRI je ranije utvrdila da su vrtići, mimo zakona, novac namijenjen za hranu trošili za finansiranje izdataka pojedinih kategorija ličnih primanja, rashoda za materijal i usluge, ali i tekuće održavanje “koje je trebalo obezbijediti” iz budžeta.

U izvještaju objavljenom polovinom oktobra, piše da je podgorička predškolska ustanova “Ljubica Popović” 2014. godine za ishranu djece naplatila 875.100 eura, a da je za istu namjenu potrošeno samo 316.835.

Razliku od 558.265 eura, potrošili su mimo zakona. Revizori su kontrolom ustanove “Đina Vrbica” utvrdili da je za ishranu djece uplaćeno 843.348 eura, a da su “realni troškovi” iznosili 309.186.

Cetinjska ustanova “Zagorka Ivanović” prihodovala je od roditelja 111.465, iako su stvarni troškovi bili 47.756 eura. Razlika od 63.708 eura je korišćena na isti način kao i u Podgorici.

Do istih podataka revizori su došli i u nikšićkom vrtiću “Dragan Kovačević”. Evidentiran je prihod od 222.748 eura, “realni troškovi” od 108.061 i razlika kojom su isplaćivane druge stavke od 114.687 eura.

Slično je i u danilovgradskoj ustanovi “Irena Radović”, gdje revizori konstatuju da je za ishranu djece u 2014. utrošeno 21.799 eura:

"Navedeni podatak ukazuje da je 59.858 eura, ili 73 odsto novca od uplata roditelja, utrošeno za finansiranje drugih vrsta izdataka, što nije u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju”.

Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja (2010-2015), koju su uradili Ministarstvoi UNICEF, predviđeno je, između ostalog, da do 2020. godine 90 odsto djece predškolskog uzrasta ide u vrtiće.

O Stijepovićevoj pozajmici ćute u Boškovićevom resoru

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li će i kada vratiti dug predškolskim ustanovama, između ostalog i pozajmnicu od pola miliona eura bivšeg ministra Slavoljuba Stijepovića.

Saopštili su da za 2015. godinu ne duguju sredstva predškolskim ustanovama.

Ministarstvo prosvjete, na čijem čelu je tada bio Stijepović, pozajmilo je 2012. godine 270 hiljada eura od predškolske ustanove “Ljubica Popović”. Još 230 hiljada eura pozajmljeno je 2011. od ustanove “Đina Vrbica”, što je konstatovano u izvještaju DRI.

Javnosti nije poznato da je Ministarstvo podgoričkim vrtićama vratilo taj novac.

U izvještaju DRI piše i da Ministarstvo, kojim je rukovodio Stijepović, ustanovi “Ljubica Popović“ duže od četiri godine nije uplaćivalo novac za troškove električne energije, komunalnih usluga i vode.