Uehara: Borba protiv korupcije ne može uspjeti, ukoliko ne budu uključeni mladi

Knjiga je štampana na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku, što, kako je navela, ilustruje namjeru Ambasade da osnaži komunikaciju između različitih grupa

2 komentar(a)
Margaret Uehara, PR centar, Foto: PR Centar
09.12.2015. 14:55h

Napori Crne Gore u borbi protiv korupcije ne mogu da uspiju ukoliko u taj proces ne budu uključeni mladi, ocijenila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Margaret En Uehara na predstavljanju knjige „Priče o svakodnevnim etičkim dilemama“.

Ona je kazala da je knjiga, koja je predstavljena na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, rezultat većeg projekta koji je okupio grupu učenika i studenata iz različitih djelova Crne Gore, kao i nevladine organizacije Juventas i ATAK i američku organizaciju koja se bavi scenskom umjetnošću The Moth.

„Imali smo sreću da u projektu učestvuju dva predstavnika organizacije The Moth. Oni su radili sedmicu da grupom učenika i studenata iz Crne Gore na oblikovanju njihovih ličnih priča o etičkim dilemama sa kojima su se suočavali, kako bi ih onda na kraju prezentovali uživo i bez bilješki publici na Cetinju i u Podgorici“, rekla je Uehara.

Knjiga je štampana na crnogorskom, engleskom i albanskom jeziku, što, kako je navela, ilustruje namjeru Ambasade da osnaži komunikaciju između različitih grupa.

„Bez obzira da li su ove priče ispričane uživo ili napisane, sve one nose jednu snažnu poruku. Sve one podcrtavaju borbu da se naprave pravi etički izbori“, navela Uehara.

Izvršna direktorica NVO Juventas Ivana Vujović kazala je da su tokom projekta obilazili srednje škole i postavljali pitanje srednoškolcima da li među njima ima učenika koju nikad nisu prepisivali ili na neki lakši način dobili bolju ocjenu.

„Gdje god smo postavili ovo pitanje, nijedan učenik u odjeljenjima nije ustao i rekao „ja nisam nikada napravi ništa što bi se kršilo sa jednom uobičajenom etičkom normom, da je nedozvoljeno praviti takve male prevare tokom obrazovanja“, navela ona.

Prema njenim riječima, edukacija mladih o korupciji je ključna u borbi protiv te pojave, a mladi su, kako je navela, najbolji partner kada je učenje o vrijednostima u pitanju.

„Mladi u Crnoj Gori su izloženi višestrukim i često suprostavljenim porukama. Dok im se kroz formalno o neformalno obrazovanje servira vladavina prava i demokratija, mladi su svjedoci različitih činjenja koja se ne uklapaju u prihvatljiva ponašanja, ali prolaze nekažnjeno“, istakla je Vujović.

Kako je navela, koruptivno i dirkriminatorsko ponašanje se stiče, a poštovanje i integritet uče.

„Zato je potrebno raditi sa mladima na njima inspirativan način i uključiti ih što je moguće više“, poručila je Vujović.

Vasko Raičević iz ATAK-a kazao je da su, pripremajući priče za knjigu, pokušali da lična iskustva mladih oblikuju na pravi način.

On je rekao da su mlade učili šta ispričati na početku, a šta ostaviti za kraj priče.„Gotovo svaka priča se bavi nekim problemom u društvu, iako nam to nije bila inicijalna namjera“, naveo je Raičević.

Učesnica projekta Milica Perović, kazala je da joj je glavni motiv da se prijavi da učestvuje na projektu bila „radost ka pisanju“.

„Voljela sam uvijek da pišem i htjela sam da vidim kako se u interakciji sa vršnjacima i sa ljudima koji su obučeni za pisanje stvaraju priče“, navela je ona, pojašnjavajući da se njena priča odnosila na problem diskriminacije manjina.

Knjiga "Priče o svakodnevnim etičkim dilemama" je nastala u okviru istoimenog projekta nevladinih organizacija Juventas i ATAK, uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.