Putin pozvao britanske stručnjake u analizu crne kutije

Putin je juče naložio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu da otvori crnu kutiju vojnog aviona Su-24, ali isključivo u prisustvu međunarodnih stručnjaka

0 komentar(a)
Vladimir Putin, Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
09.12.2015. 11:23h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas britanske stručnjake da pomognu u analizi sadržaja crne kutije vojnog aviona kojeg je 24. novembra oborila turska vojska iznad tursko-sirijske granice.

Zvanični Kremlj je naveo da je Putin taj poziv putio u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, prenijela je agencija AFP.

"Vladimir Putin je pozvao britanske specijaliste da učestvuju u dekodiranju podataka iz crne kutije oborenog vojnog aviona Su-24", navodi se u saopštenju Kremlja, objavljenom nakon razgovora Putina i Kamerona.

Putin je juče naložio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu da otvori crnu kutiju vojnog aviona Su-24, ali isključivo u prisustvu međunarodnih stručnjaka.

"Što se tiče crne kutije, sada ćemo je pogledati. Jesu li je otvarali?", pitao je Putin na sastanku s ministrom odbrane, prenio je Sputnjik.

Putin je zatim zamolio da se kutija još ne otvara.

"Otvorite je samo zajedno s inostranim stručnjacima, sve treba pažljivo zabilježiti", naložio je predsjednik Rusije.

Dešifrovanje podataka crne kutije bombardera Su-24 će pomoći da se odredi tačna putanja njegovog kretanja, gdje se nalazio u momentu kada je srušen, gdje mu je tačno nanijet "izdajnički udarac", izjavio je Putin.

"Koliko razumijem, crna kutija će nam omogućiti da precizno sagledamo cijelu putanju kretanja Su-24 od trenutka njegovog polijetanja do momenta kada je pao: brzina, visina, sva okretanja tokom leta", rekao je Putin.