SNP: Spremni smo da doprinesemo dogovoru o prelaznoj vladi

"Informacija da se u Biračkom spisku Crne Gore nalazi 15 hiljada lica bez biometrijskih dokumenata, kao i da za 88 hiljada promjena u Biračkom spisku ne postoji validna dokumentacija, predstavlja nešto što svakog dobronamjernog građanina navodi na zaključak o neadekvatnom i neprofesionalnom postupanju nadležnih institucija“

7 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva Vijesti
07.12.2015. 18:14h

Socijalistička narodna partija (SNP) spremna je da doprinese traženju pravno-političkog modela i postizanju dogovora o legitimnoj vladi prelaznog karaktera, koja bi pripremila fer, slobodne i demokratske izbore naredne godine, rekao je predsjednik te stranke, Srđan Milić.

Milić je danas razgovarao sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Dirkom Langeom.

Oni su, kako je saopšteno iz SNP-a, razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, sa akcentom na započeti rad skupštinske Radne grupe parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora.

Milić je upoznao Langea sa stavovima SNP-a povodom tog pitanja, naglasivši da cilj svakog političkog dijaloga mora biti obezbjeđenje slobode izbora za svakog građanina Crne Gore.

Prema riječima Milića, SNP je spremna dati puni doprinos u traženju pravno-političkog modela i postizanju dogovora o legitimnoj Vladi prelaznog karaktera.

"Koja bi pripremila fer, slobodne i demokratske izbore 2016, jer u suprotnom možemo doći u paradoksalnu situaciju da direktni akteri afere Snimak , koja nije dobila pravni i politički epilog, ponovo budu aktivni sudionici izbornog procesa“, kazao je Milić.

On je saopštio da se pojavni oblici nepovjerenja u izborni proces moraju hitno otklanjati.

"Informacija da se u Biračkom spisku Crne Gore nalazi 15 hiljada lica bez biometrijskih dokumenata, kao i da za 88 hiljada promjena u Biračkom spisku ne postoji validna dokumentacija, predstavlja nešto što svakog dobronamjernog građanina navodi na zaključak o neadekvatnom i neprofesionalnom postupanju nadležnih institucija“, rekao je Milić.

Kako je kazao, informacija da se u Biračkom spisku nalazi 527.806 birača, ili, kako je naveo, nevjerovatnih 85 odsto ukupne populacije u Crnoj Gori, dovodi u sumnju kvalitet i istinitost jednog od najvažnijih segmenta izbornog procesa.

"Tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenje i o ocjenama i preporukama iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2015. godinu, u odnosu na ispunjavanje političkih i ekonomskih kriterijuma, kao i sposobnosti preuzimanja obaveza iz članstva“, saopšteno je iz SNP-a.