Gluhan zbog sječe šume odlazi iz Pive

Visoravan Borje pripada Regionalnom parku Piva, koji je 22. aprila proglašen za prvi regionalni park u Crnoj Gori, sa površinom od skoro 32,5 hiljada hektara. To čini 38 odsto teritorije Opštine Plužine

278 pregleda9 komentar(a)
tetrijeb gluhan, Foto: Tetrijebgluhan.wordpress.com
07.12.2015. 17:18h

Opstanak velikog tetrijeba gluhana doveden je u pitanje na lokalitetu Borje u Pivi, zbog svakodnevne eksploatacije šume u tom rejonu.

To tvrdi Mirko Vuković iz Plužina, navodeći da su brojni domaći i inostrani stručnjaci ukazivali na značaj Borja kao staništa te zakonom zaštićene ptice.

"Možda se bolji revir za velikog tetrijeba gluhana od pomenutog rejona nalazi jedino u češkim Tatrama", rekao je Vuković.

Visoravan Borje pripada Regionalnom parku Piva, koji je 22. aprila proglašen za prvi regionalni park u Crnoj Gori, sa površinom od skoro 32,5 hiljada hektara. To čini 38 odsto teritorije Opštine Plužine.

"Na rejonu Borja vrši se intenzivna sječa šumskih suplemenata, čak više nego ranije. Nije mi jasno zašto se to radi i to baš u parku prirode, ako je poznato da primarna prerada u Breznima već dvije godine ne radi. Sve bi se to moglo razumjeti da se ne radi o reviru koji je stanište velikog tetrijeba gluhana", kazao je Vuković, nekadašnji odbornik u Skupštini opštine.

On je objasnio i zašto je svakodnevnom eksploatacijom šume, opstanak te vrijedne i zaštićene vrste doveden u pitanje:

"Tetrijeb ne podnosi građevinske i šumske mašine, pa pod takvim uslovima napušta stanište. Posebna priča je kada se siječe stablo na kome on prezimljava hraneći se isključivo iglicama bijelog bora", istakao je Vuković.

Sagovornik "Vijesti" je prije četiri decenije radio kao nastavnik biologije i hemije.

Prema njegovim riječima, postoji opasnost da veliki tetrijeb “novi dom” potraži na prostoru Bosne i Hercegovine ili na lokalitetu Vučeva i Trnovačkog jezera.

Podsjetio je da je i krajem devedesetih prošlog vijeka bilo pokušaja sječe šume na Borju, ali je Lovačko - ribolovno društvo “Bajo Pivljanin” intervenisalo kod tadašnjeg ministra poljoprivrede i šumarstva Milutina Simovića, koji je odmah obustavio sječu.

Kaže da se zato čudi što sada niko ne reaguje.

"Ukoliko je regionalni park formiran da bi preuzeo ingerencije Turističke organizacije i da se njegovo postojanje svede na naplaćivanje turističkih taksi, onda je formiranje parka ‘Piva’ čist promašaj. A ako je sječa u reviru Borje i pokušaj da se stanište velikog tetrijeba gluhana uništi prvi ‘uspjeh’ u radu regionalnog parka neka je onda svima nama koji smo istinski vjerovali u ovaj jedinstveni projekat, sa srećom”, poručio je Vuković.

Regionalni park još neme ljude koji bi ih upoznali sa sječom

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine opštine Plužine, donesena je odluka o prestanku rada lokalne turističke organizacije koja je osnovana 2006. godine.

Njene obaveze preuzeće novoformirano DOO "Regionalni park Piva", a za vršioca dužnosti je izabran dipl. pravnik Slobodan Delić.

Delić je kazao "Vijestima" da je nadzorna služba u procesu formiranja, tako da nemaju ljude na terenu koji bi ih mogli upoznati sa eventualnom sječom šume u Borju.

"Koliko smo upoznati u tom rejonu nije dozvoljena sječa šume. Provjerićemo da li se ista obavlja i ukoliko se to dešava poslaćemo dopis Upravi za šume da zaustave sječu i da se procesuiraju oni koji su za to odgovorni. Cilj nam je zaštita životne sredine, a ne naplata turističkih taksi i potrudićemo se da uradimo sve da sačuvamo biljni i životinjski svijet i prirodne ljepote", poručio je Delić.