Pravo na naknade moglo bi da ostvari oko 10.000 žena

Usvojena djeca računaju se kao rođena i majke koje brinu o njima mogu se prijaviti za mjesečnu naknadu, pojašnjeno je. Kovačević je odgovorila da se mogu prijaviti i majke čija su djeca preminula, ako dostave izvod iz matične knjige rođenih

135 pregleda0 komentar(a)
majke sa troje djece, Foto: Shutterstock
07.12.2015. 15:34h

Pravo na doživotne mjesečne naknade moglo bi da ostvari oko 10.000 žena, od kojih je najveći broj (oko 7.000) onih koje su preko 15 godine bile nezaposlene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ministarka rada Zorica Kovačević danas je na konferenciji za medije kazala da će zainteresovani korisnici već sjutra, ili u srijedu , kada u Službenom listu izađe Pravilnik, moći da pođu u Centar za socijalni rad i informišu se o prijavljivanju.

Pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 330 eura imaju majke koje su rodile troje djece, odnosno četvoro i više djece, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža.

S druge strane, majke sa troje i više djece koje su na Birou Zavoda bile 15 i više godina primaće 193 eura.

Roditelji, odnosno njegovatelji djeteta koje je korisnik lične invalidnine, primaće 193 eura mjesečno, a djeca zadržavaju pravo na ličnu invalidninu.

Oni koji njeguju i brinu o dvoje ili više djece sa smetnjama u razvoju, od kojih je najmanje jedno korisnik lične invalidnine, imaju naknadu od 193 eura za svako dijete pojedinačno.

Prva isplata doživotnih mjesečnih naknada biće 20. februara, a iz Budžeta za 2016. godinu u tu svrhu predviđeno je 15 miliona eura.

Da bi se majke koje ispunjavaju uslove prijavile, moraju u Centar za socijalni rad da donesu izvod iz matične knjige rođenih za svako dijete, dokaz o radnom stažu iz Fonda Penzijsko-invalidnog osiguranja (PIO), dokaz da nijesu obveznik kod Poreske uprave (da nijesu zaposlene), kao i dokaz da ne ostvaruju pravo na penziju.

Majke koje su na Birou provele 15 i više godina, a imaju najmanje troje djece, moraće takođe da donesu izvode iz matične knjige rođenih, dokaz o dužini vođenja na evidenciji nezaposlenih i dokaz da su nezaposlene iz Zavoda za zapošljavanje, kao i da ne primaju penziju (Iz Fonda PIO).

Kovačevićeva je ponovila da žene koje ispunjavaju uslov moraju da se odluče između naknade i plate, odnosno penzije i naknade.

Direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija objasnio je da penzionerke, koje ispunjavaju navedene uslove, mogu da suspenduju penziju kod Fonda PIO, kako bi mogle da se prijave za doživotne mjesečne naknade.

Kovačević je rekla da će korisnici imati zdravstveno i socijalno osiguranje, ali neće moći da podižu kredite i kupuju na rate, jer mjesečne naknade ne mogu biti sredstvo naplate.

Ona je pojasnila da budući korisnici moraju da samostalno odu u Fond PIO i uzmu dokaz o stažu, kao i da najviše problema očekuju zbog toga što poslodavci nijesu uplaćivali radni staž zaposlenima.

Usvojena djeca računaju se kao rođena i majke koje brinu o njima mogu se prijaviti za mjesečnu naknadu, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Kovačević je odgovorila da se mogu prijaviti i majke čija su djeca preminula, ako dostave izvod iz matične knjige rođenih.

Ona je kazala da je za doživotne mjesečne naknade zainteresovan veliki broj žena iz prosvjete i zdravstva, koje prekidaju radni odnos, čime će se otvoriti i nova radna mjesta.

Kazala je i da zaposlene u lokalnim samoupravama sa sjevera Crne Gore, gdje je proglašen tehnološki višak, prekidaju radni odnos i uzimaju otpremnine od 15.000 eura, kako bi se prijavile za naknade.

Kuševija je rekao da se u radni staž računa i onaj stečen u inostranstvu, kao i da majke koje primaju penziju iz inostranstva mogu da se prijave za mjesečne naknade.

Na sva eventualna pitanja i nedoumice možete odgovor dobiti u emisije "Boje jutra" na TV Vijesti gdje će u utorak gostovati Zorica Kovačević.