Papa za zbližavanje katolika i pravoslavaca

Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio želju da ova "Sveta godina" bude prilika za međusobno praštanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine

58 pregleda4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
06.12.2015. 14:08h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izrazio je danas želju da "Jubilej milosrdja" koji počinje u utorak, podigne svijest katolika i pravoslavaca i da prevaziđu "grijeh podjele".

Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio želju da ova "Sveta godina" bude prilika za međusobno praštanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine.

"Nema zajedničkog puta bez molbe za božiji i međusobni opraštaj greha podjele", rekao je papa koji je uputio poseban pozdrav vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koga smatra svojim prijateljem.

Odnosi između Vatikana i Vaseljenske patrijaršije su dobri, ali je teže zbližavanje s drugim pravoslavnim crkvama, posebnom s ruskom, naveo je Frans pres.

Za razliku od protestanata, pravoslavci imaju male razlike u svojoj doktrini u odnosu s katoličanstvom. Franja je u nekoliko navrata izrazio želju da se prevazidje šizma i obnovi jedinstvo.

Papa Franja je u martu na drugu godišnjicu izbora na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrđu, koja će trajati od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016. godine.