EU za razmjenu podataka o avio putnicima

Francuska želi da podaci ostanu otvoreni bar godinu dana dok parlament, prema posljednjoj poziciji koju je zauzeo, odbija da to bude duže od šest mjesec

0 komentar(a)
Francuski avion, Foto: Reuters
04.12.2015. 12:00h

Članice EU predvođene Francuskom založile su se danas za hitnu razmjenu podataka o putnicima u avio saobraćaju u nastojanju da otkriju potencijalne ekstremiste i spriječe da se ponove napadi poput onih u Parizu.

U Evropskom parlamentu nakon tih napada 13. novembra raste podrška sistemu razmene podataka za koji se zalažu SAD, a koji su poslanici godinama blokirali zbog rezervi u pogledu kršenja privatnosti.

"Veoma je važno da imamo Dosije imena putnika (PNR). Teroristi koriste letove unutar Evrope i moramo da pratimo njihovo kretanje kako bi mogli da otklonimo opasnost od terorizma," rekao je novinarima Bernar Kaznev, prenosi AFP.

Evropski parlament ima konačnu riječ o tome da li će sistem razmjene podataka biti usvojen i suočen je sa pritiskom država članica koje žele da dogovor o tome bude usvojen do kraja godine.

Još nije postignut dogovor o tome da li koristiti podatke o letovima unutar Unije i koliko dugo zvaničnici mogu da koriste informacije koje nisu "maskirane" kako bi se sakrio identitet putnika.

Francuska želi da podaci ostanu otvoreni bar godinu dana dok parlament, prema posljednjoj poziciji koju je zauzeo, odbija da to bude duže od šest mjeseci.

SAD godinama vrše pritisak na Evropsku uniju da usvoji sistem PNR kako bi pojačala bezbjednost a američki predsjednik Barak Obama je poznovo pozvao EU da primeni taj sistem poslije novembarskih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.