Ćuti o službi jer „strahuje za život"

Svjedok rekao da ne može odgovoriti koja je tajna služba navodno nedjeljniku dostavila tekst u kome se pominju on i njegov brat...

546 pregleda4 komentar(a)
Zoran Ćoćo Bećirović, Foto: Komnen Radević
04.12.2015. 08:51h

Zoran Ćoćo Bećirović ponovio je juče u sudu ono što je prethodno ispričao tužiocu - da je ubistvo njegovog brata Dragana organizovala i izvršila organizovana kriminalna grupa, koja je to isto pokušala da uradi i januara 2008. godine u Kolašinu.

“To su Alen Medunjanin, Radule Dožić, Miro Rakočević i Vinetu Strugar, zatim Ljubiša Bulatović i Mijajlo Radnić koji su nakon napada na moga brata ovu četvoricu odvezli drugim autom do centra Kolašina... Ova četvorica su ostavili puno tragova i dokaza u vozilu gdje su napali moga brata, krvave tragove, sjekiru, čaure od metaka, a osim toga, metkom je probijen krov u autu u kojem se nalazio Dragan. Tužilac Grujić je zanemario ovaj slučaj, kao i sve dokaze”, rekao je Bećirović.

On je svjedočio u nastavku suđenja Marku M. Šaranoviću, optuženom da aprila 2011. godine u Budvi ubio Dragana Bećirovića.

U iskazu pred sudijom Predragom Tabašem, rekao je da ubistvo ima političke pokrovitelje, ali i da su umiješani “mafijaški mediji”.

On je u tom kontekstu pomenuo nedjeljnik “Monitor” koji je prethodno objavio tekst, a u kome se pominju on i njegov brat.

Kazao je da je taj članak napisala jedna bezbjednosna služba i samo dostavila novinarki “Monitora” da ga objavi.

Sudija je prekinuo svjedoka i upozorio ga na dužnost da govori istinu i da ništa ne smije prećutati. On je zahtijevao od svjedoka da kaže koja je to služba novinarki dostavila tekst.

„Biće vremena i reći ću sva svoja saznanja. Danas nijesu sazreli uslovi da to kažem i imam pravo da prećutim, da ne ugrozim svoj život”, kazao je Bećirović.

Dodao je da su od inspektora Đoke Golubovića potekle informacije da je njegov brat izboden nožem...

“Informacija je potekla od Đoke Golubovića, koji živi u istoj zgradi u Budvi gdje je živio i moj brat, a koji je rekao da nije čuo ništa šta se desilo. A baš je on određen da vodi istragu o ubistvu”, rekao je svjedok.

Ispričao je da je imao odličnu komunikaciju sa tadašnjim načelnikom budvanske policije Jokićem... Rekao je da je Miroslav Rakočević 5. ili 6. aprila 2011. godine u Budvi imao interesantan susret i razgovor sa jednom osobom, ali da mu Jokić nikada nije rekao ko je ta osoba.

Kazao je i da je Radnić ugasio dva mobilna telefona 8. aprila 2011, a upalio ih je 10. aprila uveče u 22 sata u baznoj stanici u Budvi.

“Kada je pripreman napad na mene i Dragana u Kolašinu, Dejan Kašćelan i Vinetu Strugar su bili zaduženi da organizuju kolašinsku kriminalnu grupu da nas napadne. Vukota Popović je svjedočio o svemu, ali je poslije promijenio iskaz. Rekao mi je: 'Mislio sam da neću izvući živu glavu i morao sam da promijenim iskaz'. Rekao sam da je ispravno postupio. Mjesec i više dana je pripremano ubistvo moga brata, a možda i duže. Prema mojim informacijama, ubistvo je bilo planirano da se izvede 8. aprila uveče, ali te noći Dragan nije izlazio, a Radnić je dva telefona ugasio 8. aprila ujutro“, izjavio je Bećirović.

Suđenje se nastavlja 21. januara.

Bulatović: Šaranović me pitao hoće li ko da prebije Bećirovića

Optuženi za prikrivanje ubistva Milan Bulatović, rekao je da ga je Šaranović mjesec dana prije ubistva pitao da li ima neko zainteresovan da prebije nekoga čovjeka. Nakon toga, rekao je, pozvao je Bojana Krstajića i pitao da li je zainteresovan.

“Rekao sam Šaranoviću da su neki momci pitali ko treba da se prebije, a on mi je doslovce rekao da se radi o Draganu Bećiroviću. Zvao sam Krstajića i rekao o kome se radi. Krstajić mi je kazao da mu ne pada na pamet da se petlja u to jer je Bećirović jako uticajan čovjek i savjetovao mi da se ja maknem od toga... Dan prije ubistva, Šaranović mi je rekao da je našao nekoga da prebije Bećirovića”, rekao je Bulatović.

Kazao je da je sljedećeg dana čuo da je ubijen Bećirović: “Šaranović mi je ispričao da ga ne mogu povezati sa tim, jer je telefon ostavio u stanu zeta na Starom aerodromu i dodao da su tako došli do Damira Mandića optuženog za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, prateći njegov telefon i bazne stanice”.

Imaćeš problem sa tom porodicom

Optuženi Marko Šaranović kazao je juče da nema veze sa ubistvom Dragana Bećirovića.

“Nisam iz svijeta kriminala i nije mi jasno zašto sam se baš ja našao na meti policije i tužilaštva. Ja nijesam ubio Bećirovića. Sa njim nijesam imao bilo kakve kontakte ni privatne ni poslovne, a kao izvršilac ovog ubistva izabran sam slučajnim odabirom”, rekao je.

On je rekao da će to i dokazati tokom postupka: “Što se tiče moje savjesti potpuno je čista. To zna Bog i ja, što je meni najbitnije”.

Kazao je da to zna i inspektor Furtula, koji ga je saslušavao.

On je rekao da mu je taj policajac savjetovao da prizna krivično djelo, jer “ako i ne budem imao problema sa zakonom imaću sa ovom porodicom (Bećirović)”.