Za tumačenje kvaliteta vazduha obratiti se Agenciji

Agencija nije imala informacije da postoji akcidentna situacija čiji bi uzrok bile tako visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu

2 komentar(a)
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
03.12.2015. 14:52h

Koncentracija PM10 čestica u Pljevljima 1. decembra, prema preliminarnim rezultatima Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) , bila je višestruko manja od prikazanih više od 1000 mikrograma po metru kubnom, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

“Validirani podaci biće objavljeni nakon završene laboratorijske obrade uzoraka filtera i validacije podataka u skladu sa propisanom procedurom”, kaže se u saopštenju

"Uvidom u rezultate mjerenja sa mjerne stanice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima tokom popodnevnih časova 1.12 evidentirane su veoma visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu. Imajući u vidu da se radi o koncentracijama koje su za kratak vremenski period dostigle višestruko veću vrijednost od prethodno izmjerenih vrijednosti, pristupilo se detaljnoj analizi razloga za ovakav “odgovor” mjernog instrumenta", saopšteno je iz Agencije.

Na osnovu podataka koje je Agencija dobila od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, kako se navodi, u pljevaljskoj kotlini je zastupljena jako loša meteoroška slika sa aspekta kvaliteta vazduha.

"Takođe, u pomenutom periodu Agencija nije bila u posjedu informacija da postoji akcidentna situacija koja bi mogla imati za uzrok ovako visoke koncentracije PM10 čestica u vazduhu, osim već evidentiranih emisija u vazduh iz TE Pljevlja, kolektivnih i individualnih ložišta, emisija iz saobraćaja i Rudnika uglja", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se nakon intervencije ekipe CETI-ja na terenu uz komunikaciju sa ovlašćenim serviserom iz Zagreba (EKONERG Zagreb) pristupilo se proceduri stabilizacije instrumenta.

"Automatska metoda određivanja koncentracije PM10 čestica u vazduhu je indikativna i služi za praćenje satnih koncentracija, ali su rezultati mjerenja zvanični tek nakon obavljene validacije i upoređivanja sa rezultatima dobijenim mjerenjem pomoću referentne metode (gravimetrijska metoda) koja se takođe primjenjuje na mjernoj stanici u Pljevljima", kaže se u saopštenju.

Situacije koje imaju za rezultat smetnje i prekid u radu automatskih analizatora, kako navode, nisu rijetke i mogu biti uzrokovane brojnim faktorima: prekid ili nestabilno napajanje električnom energijom, varijacija napona, fizička oštećenja spoljašnjih djelova instrumenta i brojna druga.

"Molimo sve zainteresovane strane, kako bi se spriječilo dezinformisanje javnosti, da se u slučaju tumačenja rezultata mjerenja ne samo u vezi kvaliteta vazduha, već i za sve segmente životne sredine, obrate Agenciji za zaštitu životne sredine, a naša je zakonska i moralna obaveza da na ovakve zahtjeve odgovorimo u najkraćem mogućem roku", kaže s eu saopštenju.