Uzdrmani vicešampion i tim koji se ne predaje

Crna Gora je dva puta igrala sa Srbijom i dobila je obje utakmice

3 komentar(a)
Biljana Pavićević, Foto: Ehf-euro.com
01.12.2015. 10:03h

Svjetsko prvenstvo u Danskoj je sve bliže, do trećeg nastupa rukometašica Crne Gore na mundijalima je ostalo još četiri dana.

„Lavice” su bile prvakinje Evrope, srebrne na Olimpijskim igrama u Londonu, prije 12 mjeseci su stigle do polufinala šampionata Starog kontinenta u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali na planetarnim prvenstvima nikada nisu dogurale dalje od osmine finala. Tim Dragana Adžića, iako oslabljen, želi da probije i tu barijeru i time otkloni sve dileme oko učešća na kvalifikacionom turniru za OI u Rio de Žaneiru.

Zbog toga je izuzetno važno da se na startu grupe A ne dozvoli bilo kakvo iznenađenje. U subotu, u 15.45 časova u Herningu, „lavice” će u prvom meču Mundijala igrati sa Srbijom.

Naspram Marije Jovanović i drugarica naći će se aktuelne vicešampionke svijeta, ali to više nije onaj tim koji je prije dvije godine dogurao do finala sa Brazilom.

Razlozi za to su brojni - ekipa je oslabljena svađom Andree Lekić, Dragane Cvijić, Sanje Damnjanović i Katarine Tomašević sa selektorom Sašom Boškovićem, zbog čega četiri najbolje igračice ne žele da nastupaju za reprezentaciju.

Doduše, Srbija ni sa njima nije igrala zapaženu ulogu nigdje osim na šampionatima koje je sama organizovala, pošto je bila 4. na EP, a druga na SP u Beogradu. Ne računajući nastupe pred svojim navijačima, Srbija nikada kao samostalna država nije učestvovala na mundijalima, a na šampionatima Starog kontinenta je upisala svih 12 poraza!

Crna Gora i Srbija su se sastale dva puta i oba puta su slavile „lavice” - u polufinalu EP 2012. je bilo 27:26, a na otvaranju prethodnog šampionata Starog kontinenta 22:19.

Dan nakon duela sa komšinicama, u 16.15 sati, „crvenima” će se suprotstaviti Japan. Aktuelni vicešampion Azije ne bi trebalo da bude bilo kakva prijetnja, ali daleko od toga da smije da se otpiše.

Uporne „samurajke” gaje atipičan stil rukometa, koji ne odgovara evropskim rukometašicama, što se vidjelo i na prethodnom Svjetskom prvenstvu. Japanke su u grupi B tijesno izgubile od Srbije (26:28), Danske (25:29) i Brazila (20:24), da bi u osmini finala bile poražene od Francuske (19:27). N. N.