Obama: SAD su lider u borbi protiv klimatskih promjena

Američki predsjednik je kazao da će svjetski lideri pokušati da podrže "najugroženije države" u pokušaju da prošire pristup čistoj energiji i da se "prilagode efektima klimatskih promena koji se više ne mogu izbjeći"

5 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
29.11.2015. 19:33h

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je uoči Konferencije UN o klimi u Parizu da američko vođstvo pomaže u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Obama je rekao da je cilj samita u Parizu dugoročni okvir za globalnu redukciju ispuštanja štetnih gasova, dodajući da svaka država treba da postavi ciljeve koje druge zemlje mogu da potvrde.

Američki predsjednik je kazao da će svjetski lideri pokušati da podrže "najugroženije države" u pokušaju da prošire pristup čistoj energiji i da se "prilagode efektima klimatskih promena koji se više ne mogu izbjeći".

U Parizu u ponedeljak, 30. novembra, počinje Konferencija UN o klimi, na koju dolazi gotovo 150 lidera iz cijelog sveta.

Konferencija će trajati do 11. decembra, a prisustvovaće između ostalih predsjednici SAD i Kine Barak Obama i Si Đinping.