Priština: Policija zauzela sjedište Samoopredeljenja, uhapšen Kurti

Kurti je rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umjesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom

76 pregleda17 komentar(a)
Priština, haos, Foto: Screenshot
28.11.2015. 17:17h

Kosovska policija potvrdila je večeras da je uhapsila osnivača radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i još 87 aktivista tog pokreta, dok su četiri osobe povrijeđene - dva policajca i dvoje pristalica Samoopredjeljenja.

Naloge za hapšenje Kurtija, koji je poslanik Samoopredjeljenja, i još troje opozicionih poslanika, izdao je Osnovni sud u Prištini nakon višemjesečne blokade rada kosovskog parlamenta ispadima i bacanjem suzavca u skupštinskoj sali, kao i izazivanjem nereda na ulici.

Poslije protesta opozicije protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom, koji je okončan mirno, Kurti se s ljudima koji su ga okruživali na Trgu Zahira Pajazitija uputio prema sjedištu stranke.

Policija Kosova slomila je stakla i ušla u sjedište pokreta Samoopredeljenje u kome se nalazio Kurti za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog aktiviranja suzavca na sjednici parlamenta i izazivanja opšte opasnosti.

U policijskom saopštenju se navodi da je policija pri hapšenju postupala po zakonskim ovlašćenjima.

Navodi se i da je tokom akcije hapšenja ispred sjedišta Samoopredjeljenja bila veća grupa pristalica tog pokreta koja je protestovala i ometala policiju u izvršavanju zadataka.

Policija je, kako se navodi, zato uhapsila 87 osoba, a sve dalje aktivnosti u vezi sa njima će biti preduzete u dogovoru sa nadležnim tužiocem.

Predstavnici Samoopredeljenja tvrde da je policija uhapsila oko 100 članova tog pokreta.

Kurti na skupu u Prištini pozvao na ujedinjenje Albanaca

Aljbin Kurti, za kojim je kosovska policija izdala nalog za hapšenje, govorio je na skupu u centru Prištine koji su organizovale tri parlamentarne opozicione stranke.

Kurti je na početku obraćanja rekao da kosovska opozicija neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da Kosovo treba da se ujedini sa Albanijom.

Njegov nastup okupljene pristalice su više puta prekidale skandiranjem.

On je rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umjesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom.

Kurti je, takođe zatražio da se iz zatvora puste aktivisti Pokreta Samoopredeljenje, koji su ranije uhapseni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu.

On je pozvao na "ujedinjenje Albanaca", tvrdeći da to ne predstavlja prepreku evropskim integracijama.

"Nećemo mahati ovim sklepanim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima", rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.

Policija je, ranije, najavila da će, ako se ukaže prilika, uhapsiti Kurtija, ali se to nije desilo.

Jake policijske snage raspoređene u u Prištini, ali se protest odvijao bez incidenata.